latinica  ћирилица
17/04/2018 |  07:29 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Меморијална академија "Свако дијете - небо на земљи" (РТРС, 20.00)

У Бањалуци ће бити одржана меморијална академија "Свако дијете - небо на земљи" - централни догађај овогодишње манифестације Дани сјећања, посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Академија ће бити одржана у Културном центру Бански двор с почетком у 20.00 часова, уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске, која је и медијски покровитељ Дана сјећања.

Академији ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Манифестацију, која ће трајати до 19. априла, под покровитељством предсједника Милорада Додика, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Низом активности у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Зворнику и Пребиловцима, Центар ће подсјетити на страдање српске дјеце у Првом и Другом свјетском рату и одбрамбено-отаџбинском рату.

Поред меморијалне академије у Бањалуци, на Мраковици је одржан час историје за средњошколце из Градишке и Приједора.

У бањалучком Мултиплексу Палас у сриједу, 18. априла, у 18.00 часова биће приказан филм "Дианина деца" ауторке Слађане Зарић, у продукцији Радио-телевизије Србије.

Истог дана, у Епархијском културном центру у Бијељини у 18.00 часова предавање ће одржати аутор књиге "Дневник ратног хирурга" Миодраг Лазић, а биће приказан и истоимени документарни филм у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у сарадњи са Удружењем дјеце погинулих бораца Насљеђе из Бијељине.

У четвртак, 19. априла, у 11.00 часова биће одржан историјски час у Пребиловцима за средњошколце из Требиња, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском.

Истог дана у зворничком Дому омладине у 19.00 часова биће приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи" аутора Милета Савића, у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом и Домом омладине Зворник.

Манифестација Дани сјећања биће завршена академијом "Дјецу вам нећу опростити" у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20.00 часова. Носилац активности је Основна школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева.

Програм манифестација можете преузети овдје.