latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:27 ⇒ 17/04/2018 | 08:00 | Аутор: РТРС

Српска одлучна да наплати 28 милиона КМ дуга од индиректних пореза

Правобранилаштво Српске тражи принудну наплату 28 милиона марака, од Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Док из Правобранилашта поручују да ће, с Министарством финансија, искористити сва правна средства да дуг буде наплаћен, у Упрваи чекају да њихов Управни одбор одлучи о начину измирења.

Српска је тужила УИО, јер је приликом расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину оштетила Републику за готово 53 милиона марака. Незаконито је расподијелила и дозначила новац Федерацији. Дуг је измирен, остала је камата. Након нове судске пресуде, из 2016. Српска и даље чека своја средства, која су у међувремену достигла 28 милиона.

- Правобранилаштво је пред надлежним судом покренуло извршни поступак и предузело све правне радње како би обавеза од тужене стране била измирена. Више пута је ургирало пред поступајућим судом зато што банке нису провеле рјешење о извршењу. Међутим, нисмо добили адекватно образложење - каже Слађана Космајац, замјеник правобраниоца Републике Српске.

Незванично, Правобранилаштво је банкама у БиХ послало правоснажну судску пресуду како би наплатило дуг с рачуна Управе за индиректно опорезивање. Сазнајемо и да су предузете радње према надлежним органима за спровођење закона, квалификујући избјегавање плаћања дуга као кривично дјело.

- Надамо се да ће бити ускоро реализовано. То су средства на која рачунамо, зато што знамо да постоји таква одлука. Било би добро да се, у овом периоду, прије ребаланса буџета деси - истиче премијерка Српске Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

У Управи за индиректно опорезивање тврде да није ни требало да буду тужена страна, јер без одлуке Управног одбора нису, појашњавају, ни могли извршити поравнање расподјеле прихода 2009. и 2010. године. И данас су у истој позицији. Управни одбор упозоравају да без њихове одлуке не могу извршити судску пресуду.

- Од њих тражимо да се заузме став како ће се извршити ова судска пресуда. УИО не може са свог рачуна исплатити средства, јер у нашем буџету не постоји ставка за измирење оваквих трошкова. Поготово у овако великим износима, јер је то половина буџета за плате запослених на годишњем нивоу - напомиње Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Из Управног одбора кратко поручују да су се тим питањем бавили на прошлој сједници и да ће рјешење тражити и на сљедећим засједањима.