latinica  ћирилица
25/03/2018 |  17:47 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

"Поздрав прољећу" на Козари: Рекордан број планинара из региона

У организацији Планинарског друштва „Клековача“, на планини Козари организован је 20. планинарски поход под називом „Поздрав прољећу“. Ова традиционална манифестација окупила је рекордан број планинарских друштава из свих крајева бивше Југославије.

Без обзира на снијег, више од хиљаду планинара из свих крајева бивше Југославије, добро уређеном стазом дугом 13 километара, од Рајковића преко Козарачког камена, стигли су до Мраковице. Уживајући у природним љепотама Козаре, “поздравили“ су долазак прољећа.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да је ова манифестација окупила све генерације планинара и да је уједно и својеврсна промоција туристичких потенцијала планине Козаре, Националног парка "Козара" и града Приједора.

"Оно што смо увијек жељели да нам Козара буде препуна људи, то се данас и обистинило. Ми смо као домаћини срећни, а вјерујем да ће бити задовољни и сви наши гости", рекао је Ђаковић.

Гости су одушевљени љепотама Козаре, историјске легенде, али и гостопримством домаћина. Због тога ни не чуди што је ово један од најмасовнијих планинарских похода на овим просторима.

Марко Сарић из Планинарског друштва "Клековача" Приједор рекао је да је данас на Козари забиљежен нови рекорд јер су присутни били представници 81 планинарског друштва из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније односно више од хиљаду љубитеља планинарења из бивше Југославије.

Након напорног успона, планинари су се окријепили уз традиционални пасуљ и договорили да се идуће године окупе на истом мјесту.