latinica  ћирилица
25/03/2018 |  14:37 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Изливање јаловине из Рудника Сасе код Сребренице узнемирило мјештане

Насип на јаловишту рудника олова и цинка Сасе код Сребренице, који је био попустио, а одређена количина јаловишта отишла у Сашку ријеку и Дрину, саниран је и поново утврђен. Становници ових подрињских насеља су забринути, а колика ће бити еколошка штета, знаће се након анализа воде.

Еколошки инцидент, када се дио јаловишта излио, забринуо је локално становништво у насељима уз Сашку ријеку. Кажу да ово није први пут. Ово би могло, дадају, угозити здравствену исправност усјева уз обалу ријеке.

Забринути су и риболовци. Кажу да би рибљи фонд на мрестилиштима у Дрини могао бити угрожен. Даноноћно су на терену, прате ситуацију и узели су воду за анализу.

- Рибљи фонд је све сиромашнији тако да смо јако забринути, каже рибочувар Мирослав Лончаревић.

У међувремену радници компаније Сасе санирали су дио јаловишта који је попустио. Машине и људство од јуче су на терену и одлагалиште је, кажу, трајно ријешено.

Александар Петрић,  технички директор рудника олова и цинка "Грос Сасе", наводи да овај инцидент није измакао контроли те да је ријеч о минималним количинама које не праве проблем.

Из "Гроса" су позвали мјештане насеља Сасе на разумијевање и истакли да чине све да се овај проблем ријеши на квалитетан начин.

На мјесто догађаја изашле су надлежне инспекције, а обавијештен је рударски и републички водни инспектор који ће утврдити степен евентуалне еколошке штете.