latinica  ћирилица
25/03/2018 |  12:39 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

СНСД ће понудити кандидате за кључне функције

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је данас да преговори са коалиционим партнерима о наступу на предстојећим изборима теку добро, али да ће СНСД у оквиру тог политичког савеза понудити кандидате за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске.
Радован Ковачевић и Никола Шпирић - Фото: СРНА
Радован Ковачевић и Никола ШпирићФото: СРНА

Шпирић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће СНСД на октобарским изборима освојити ове позиције.

- Када побиједимо биће мјеста за све остале коалиционе партнере у смислу позиција, а све са циљем да то буде хармонична коалиција - рекао је Шпирић.

Он је оцијенио да СНСД неће у парламенту БиХ допустити покушаје измјене Изборног закона БиХ у смислу увођења камера и скенера на бирачким мјестима, јер је циљ тога да мале странке добију парламентарни статус и да "касније међународни играчи састављају власт у БиХ".

- Те техничке иновације нису у складу са људским правима и слободама, а ми ћемо бити побједници избора шта год да се деси - поручио је Шпирић.

Он је на конференцији за новинаре изнио нову документацију у којој оптужује министра безбједности БиХ Драгана Мектића за незаконито фалсификовање докумената.

Када је ријеч о наводној телефонској преписци предсједника Клуба посланика СНСД-а у парламенту БиХ Сташе Кошарца у којој се тврди да Кошарац утиче на уређивачку политику РТРС-а, Шпирић је рекао да су те хибридне информације невјеродостојне и да они који су то пласирали /високи функционер СДС-а Александра Пандуревић/ имају дневне информације из Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

- То показује страх СДС-а и нико не руши тако снажно ту странку као Мектић и Пандуревић. ОБА мора да има парламентарни надзор - рекао је Шпирић.

Када је ријеч о Стратегији спољне политике БиХ о којој нису консултоване институције Српске, Шпирић је рекао да то показује да је Савез за промјене "довољан сам себи".

- Понашају се по принципу "што више БиХ, а што мање Републике Српске". Али народ је прозрео ту издају - рекао је Шпирић.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је та странка против техничких иновација на плану измјена Изборног закона БиХ, јер се тиме, како каже, планира изборна крађа.

- СНСД има далеко већу подршку бирача од малих партија које имају један до два одсто и то нећемо дозволити. Такве измјене закона су неспроводиве и то сматра и Централна изборна комисија БиХ. Циљ оних који то намјеравају је да не дође до избора, да они буду поништени и да се промијени изборна воља - оцијенио је Ковачевић.

Говорећи о Стратегији спољне политике БиХ о којој нису консултоване институције Српске, Ковачевић је упозорио да такво понашање Савеза за промјене, укључујући забрану уласка у БиХ мото-групи Ноћни вукови, наговјештава да би та политичка групација могла да у наредном периоду слиједи политику ЕУ када је ријеч о увођењу санкција Русији.