latinica  ћирилица
25/03/2018 |  09:45 ⇒ 12:49 | Аутор: РТС

Кокинакис шокирао Федерера у Мајамију, Надал поново први

Млади Аустралијанац Танаси Кокинакис пласирао се у треће коло Мастерса у Мајамију, пошто је послије преокрета савладао Роџера Федерера са 2:1 у сетовима (3:6, 6:3, 7:6). Швајцарац ће после турнира у Мајамију изгубити прво мјесто на АТП листи, које преузима Рафа Надал, који због повреде није учествовао на турниру на Флориди.

Кокинакис је после готово два и по часа борбе оборио на плећа великог Федерера и остварио најзначајнију победу у каријери.

Федерер је лако добио први сет резултатом 6:3, а да број један неће имати лак задатак Аустралијанац је показао у другом дијелу игре који је добио истим резултатом.

У одлучујућем сету виђена је велика борба, али без брејка. У шестом гему, Кокинакис је спасао двије брејк лопте, што му је дало додатну снагу да до стигне до тај-брејка, који је освојио резултатом 7:4.

Швајцарац ће послије Мастерса у Мајамију остати без првог мјеста на АТП листи. Федерер је бранио свих 1000 бодова из прошле године, па ће нови број један бити Рафаел Надал, који је турнир у Мајамију пропустио због повреде кука.

Кокинакис је тренутно 175. играч свијета и ово је први пут у последњих 15 година да је један тако слабо рангирани играч савладао најбољег на свијету. Шпанац Клавет је 2003. године као 178. на листи савладао тадашњег броја један Лејтона Хјуита.

Кокинакис ће у трећем колу играти против Фернанда Вердаска, који је послије преокрета савладао Гиљерма Гарсију Лопеза са 2:1.