latinica  ћирилица
24/03/2018 |  17:39 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Владика Јоаникије: Српски народ дуго трпи и ћути, али не заборавља

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је данас у манастиру Михољска превлака код Тивта, гдје је служио парастос погинулима у НАТО бомбардовању 1999. године, да српски народ дуго пати, трпи и ћути, али да не заборавља.
Владика Јоаникије служио парастос жртвама НАТО агресије - Фото: СРНА
Владика Јоаникије служио парастос жртвама НАТО агресијеФото: СРНА

Владика Јоаникије истакао је у бесједи да су се преварили сви који су мислили да ће Срби брзо заборавити бомбардовање, јер се овај народ не одриче завјета слободе и жртава.

- Нажалост, у овом случају они који су слали најбоље и најспремније синове наше отаџбине желе да их забораве. Нити их помињу, нити су им било које спомен-обиљежје подигли. Држава која их је слала у рат није ништа учинила да се њихов спомен обиљежи, нити их помиње - рекао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, ваљда је то договор са НАТО алијансом у коју је ушла власт у Црној Гори, али није народ, саопштило је братство манастира Михољска превлака.

Обиљежавање 19 година од агресије на Савезну Републику Југославију у манастиру Михољска превлака организовали су Српска православна црква у Црној Гори, Братство православне омладине Црне Горе, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, мрежа НВО "НЕ у рат-Не у НАТО" и Матица Боке у манастиру Михољска Превлака.

Након Свете архијерејске литургије и парастоса у манастиру, на градском гробљу Брдишта служен је помен погинулом припаднику 63. падобранске бригаде Марку Аврамовићу и припаднику Министарства унутрашњих послова Србије Драгану Бјелановићу.

Замјеник Удружења хероја Русије генерал-мајор Александар Петрович Салујанов уручио је највеће одликовање Ваздушно десантне војске Руске Федерације епископима пакрачко-славонском Јовану и Јаоникију, те предсједнику ДНП-а Милану Кнежевићу, који је тренутно на одслужењу затворске казне.

Уручујући Орден Маргелова генерал Салујанов је рекао да је чуо како је Кнежевић био искрени борац против уласка Црне Горе у НАТО, те да се отворено залаже за пријатељске и блиске односе Русије и Црне Горе.

- Он је својом политичком борбом и страдањем које сада трпи у спушком затвору заслужио овај високи орден - истакао је генерал Салујанов који је оредне предао Кнежевићевом брату Мирку.

Салујанов је напоменуо да су прије 19 година Србију и Црну Гору примиле удар умјесто Русије.

- Сада постаје јасно и ја о томе могу отворено да кажем да су тај удар који је 1999. године преживио српски народ, спремали за Русију. Ви сте примили удар умјесто Русије - рекао је генерал Салујанов.

Он је подсјетио да је 1999. године са јединицом руске Ваздушно десантне војске заузео аеродром Слатину код Приштине.

- Пролазили смо код територију Грчке. Иако је чланица НАТО пакта, њихове власти и њихов народ нису нам правили никакве тешкоће. Наше војнике су дочекали са цвијећем и таквим паролама о /америчком предсједнику Билу/ Клинтону и Медлин Олбрајт какве не бих овом приликом цитирао - напоменуо је Салујанов.