latinica  ћирилица
23/03/2018 |  11:34 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Додик у Козарској Дубици: Опасност није прошла, не очекујемо додатне проблеме (ФОТО)

У Козарској Дубици у мјесту Млинарице опасност од излијевања ријеке још није прошла, али можемо са далеко више сигурности да кажемо да не очекујемо додатне проблеме - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик и додао да су се сви ангажовали и успјели да спријече продор воде.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је истакао да види оптимизам међу људима којима није лако и нагласио да се постављају рефлектори који ће омогућити да се ноћас ради.

- Нећемо дозволити да ово буде мјесто продора воде - поручио је Додик.

Начелник општине Козарска Дубица, Раденко Рељић казао је да је ситуација доста боља, а с обзиром да је на овом терену немогуће приступити механизацијом , све је рађено воденим путем.

- 80 одсто је ријешен проблем. Ми ћемо наставити са радом, ту су са нама припадници оружаних снага БиХ очекујемо да се појави и хеликоптер који би требао да допреми већу количину џамбо врећа, рекао је Рељић.

Највећи проблем у Млинарицама представља неприступачан терен и, упркос ангажовању механизације, није могуће прићи угроженом подручју. Охрабрује чињеница да водостај ријеке Саве благо опада, али велики проблем представљају подземне воде и нестабилна клизишта.

Милорад Додик у Козарској Дубици

Иза становника Млинарица је непроспавана ноћ. Прво домаћинство налази се на само двадесетак метара од Савског насипа који се урушава.

- Нисам спавао читаву ноћ. Морам остати будан, јер не могу претпоставити шта ће се догодити - каже мјештанин Богдан Маринковић.

Одбрана насипа у Млинарицама код Козарске Дубице

Припадници Цивилне заштите, ватрогасци и становништво, заједничким снагама су цијелу ноћ пунили вреће са пијеском и покушали да обезбиједе насип, те спасу дубичку раван од водене бујице. С обзиром на то да је савски насип окружен водом, дио терена на којем је попустио, неприступачан је за већу механизацију.

Рељић је потврдио је да се ноћас додатно слегао дио насипа, те навео да је најкритичнија тачка дуга 3,5 метара и да је у току изградња каменог потпорног зида.

Одбрана насипа у Млинарицама код Козарске Дубице

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Чедомир Стојановић потврдио је новинарима да очекује да на локацији у Млинарицама, која је неприступачна за механизацију и чамце, буде ангажован хеликоптер Оружаних снага БиХ из кога би биле спуштане вреће са пијеском.

На насип су упућена два чамца Републичке управе цивилне заштите, а на терен је изашао и директор Управе Миле Међед.

Насип у Млинарицама, у име Владе Републике Српске, обишао је помоћник министра за водопривреду Републике Српске, Чедомир Стојановић, али и директор Јавне установе Воде Српске, Милан Кикић. Овај терен обишли су и инжењери Вода Српске, у циљу што брже и ефикасније санације насипа.

Према свему судећи акција одбране насипа од урушавања, биће настаљена и током предстојеће ноћи. Оно што охрабрује јесте благи пад водостаја Саве.

Водостај ријеке Саве у Семберији је у благом порасту, у Градишци је у опадању, док је у Српцу у стагнацији. Опасност за становништво још није престала.