latinica  ћирилица
22/03/2018 |  16:59 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

УО РТРС-а: РАК изашао из својих надлежности

Писмо о раду РТРС-а, које је предсједнику Скупштине Недељку Чубриловићу упутио директор Регулаторне агенције за комуникације Предраг Ковач, добили су и посланици.

Тиме је РАК изашао из својих надлежности и умијешао се у уређивачку политику, кажу у Управном одбору телевизије. Директор РАК-а апелује да Скупштина преиспита рад руководства телевизије, али заборавља да његова агенција још није спровела закључке Народне скупштине из септембра прошле године.

У писму директора РАК-а предсједнику републичког Парламента пише: Циљ ове информације јесте да скренемо пажњу да РТРС, вођен тренутним руководством, непрестано кржи законске регулаторне обавезе, за које им се изричу извршне мјере у виду финансијских казни. Апелујемо на Народну скупштину да преиспита рад тренутног руководства РТРС-а како би се спријечила стална кршења правила и прописа. На тај начин би се омогућило да сви грађани имају приступ непристрасним и избалансираним информацијама.

И док тако излази из оквира своје надлежности и мијеша се у уређивачку политику републичког Јавног сервиса, Агенција заборавља на обавезе и закључке Народне скупштине.

Закључци Народне скупштине Републике Српске:

1. Народна скупштина Републике Српске потврђује да је одлукама генералног директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ, а које се односе на налог Радио-телевизији Републике Српске да изврши прикључење трећих лица на опрему за дигитално емитовање у власништу РТРС-а без накнаде, повријеђено право на имовину заштићено Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

2. Народна скупштина обавезује Управни одбор и генералног директора Радио-телевизије Републике Српске да искористе сва правна средства у циљу заштите имовине Радио-телевизије Републике Српске.

Умјесто да поступи по закључцима, Агенција анализира рад РТРС-а на више од 100 страница и утврђује да је Јавни сервис прекршио Кодекс о аудио-визуелним медијским услугама, члан који се односи на Правичност и непристрасност. Одређује казну од 28 хиљада марака.

Ипак, ни за један од 34 прилога и вијести централног Дневника, РАК није навео конкретан аргумент – шта се то коси са Кодексом? Програмски савјет телевизије забринут је због степена непрофесионалности и јасне политичке мотивисаности таквог поступка РАК-а и сматра да је директор Агенције изашао из својих надлежности.

Извршен је директан притисак на независнот Јавног сервиса и његову уређивачку политику, али и нанесена штета угледу РАК-а, закључује Програмски савјет.

- Тај документ у којем они анализирају, није баш прецизно дефинисао шта је прекршено и ми смо закључили да Кодекс није прекршен у овом случају - истиче Небојша Алексић, члан Програмског савјета Радио-телевизије Републике Српске.

- Ово је покушај РАК-а да утиче на уређивачку политику РТРС-а, па иде дотле да би чак у вијестима мијењао: избор вијести, избор саговорника, начин презентације, редослијед објављивања прилога. Наведени аргументи, а нема их, у рјешењу су и утисци јавности о непристрасности, супростављању различитих ставова итд., недостатак прилога са бх.нивоа, а познато је да у федерацији постоје два јавна сервиса – БХРТ и Федерална телевизија - поручио је Слободан Бошковић предсједник Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске.

Анализом РАК-а, код БХРТ-а и Федералне телевизије нису уочене неправилности у програму, док је мониторинг РТРС-а урађен на више од 100 страна.

Да Јавни сервис Српске није прекршио Кодекс тврди и генерални директор Драшко Милиновић, због чега је упућена и жалба, у којој телевизија то и аргументује. У Управном одбору РТРС-а увјерени су да ће Савјет РАК-а уважити жалбу и сачувати објективност, професионалност и независност Агенције. Иначе, могло би се десити да постане Агенција само једне политике и интересне групе.