latinica  ћирилица
22/03/2018 |  16:28 ⇒ 23/03/2018 | 07:57 | Аутор: РТРС

ЦВИЈАНОВИЋ: Влада ће помоћи у санацији штете и у домаћинствима и у пољопривреди

Влада Републике Српске разматрала је извјештаје премијерке Жељке Цвијановић и ресорних министарстава о ситуацији на поплављеним подручјима. Закључено је да Министарство пољопривреде са јединицама локалне самоуправе направи процјену штете на поплављеним пољопривредним газдинствима, а Дирекција за обнову и изградњу процјену штете на поплављеним објектима. Премијерка увјерава да ће Влада учинити све да санира насталу штету.

Влада Српске је у сталном контакту са начелницима општина које су задесиле поплаве, каже премијерка Жељка Цвијановић за Срну. Најавила је да ће Влада и овај пут учинити све да помогне у санацији штете. 

"Нека подручја сам обишла и пратим дешавања на терену. Важно је да грађани знају да није изостала правовремена реакција из Владе и да ће и овај пут Влада учинити оно што је у њеној моћи како би штета била санирана и у домаћинствима и у пољопривреди", истакла је Цвијановић.

Након разматрања Информације о стању у поплављеним подручјима, донијети су закључци. 

"Задужили смо Републичку дирекцију за обнову и изградњу да заједно са јединицама локалне самоуправе начини процјену штете како би се помогло у санацији објеката који су поплављени. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће, такође, уз помоћ јединица локалне самоуправе направити процјену штете и планирамо помоћ и пољопривредницима", додала је премијерка Српске.

Премијерка је истакла да ће Министарство управе и локалне самоуправе, од општина, прибавити оперативне трошкове настале током ових поплава, које ће Влада уплатити. 

"Наравно, ове податке у зависности од тога колико ће се водостаји смиривати ће се презентовати Влади и тада ће се оцијенити колико је новца потребно јер још увијек су поплаве у току, немамо процјене са терена тако да је у овом тренутку немогуће рећи колико ће средстава бити потребно", рекла је министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Према најновијим информацијама, очекује се стагнација водостаја ријеке Саве, те да неће бити додатних плављења, а Сана и Уна су у оквиру водостаја који нису алармантни.