latinica  ћирилица
22/03/2018 |  16:13 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

У Српцу и Градишци Сава стагнира, нова пријетња подземне воде (ФОТО)

Ниво Саве на подручју Козарске Дубице и Градишке је у опадању, а у Српцу, Броду и Шамцу Сава стагнира. Редовна одбрана од поплаве на снази је у Семберији. Из "Вода Српске" увјеравају да нема опасности од преливања одбрамбених насипа на Сави.

Водостај Саве опада у општинима Козарска Дубица и Градишка гдје је поплављено двадестак домаћинстава у небрањеном подручју. 

Становништу помажу припадници Цивилне заштите у допремању воде, хране и других потрепштина. 

Низводно, на подручју Српца Сава стагнира, на снази су ванредне мјере одбране од поплава. Око 25 домаћинстава је под водом у МЗ Бајинци, Кобаши и Гај. 

Критична мјеста на насипу су под контролом радника ЈУ "Воде Српске", а тражи се рјешење за проблеме које праве подземне воде. 

"Радимо на постављању пумпе великог капацитета у сарадњи са Републичком цивилном заштитом која се налази на нашем терену", рекао је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Подземне воде

Што се тиче прогнозе за низводни дио Саве од Српца, може се очекивати пораст водостаја, али не интензитета као у Градишци и Српцу с обзиром на то да нема значајнијег дотока Врбаса и Босне – опасност од пробоја и преливања насипа не постоји , тврде у "Водама Српске".

На подручју Брода такође имамо ванредну одбрану од поплава, међутим, тај поплавни талас који је тренутно између Градишке и Српца се пропагира низводно, али долази до његове значајне трансформације. Његов врх се очекује у недјељу у Семберији. 

Сава, поплаве

Пораст Саве не би требало да забрине Семберце, јер је процјена да би водостај у недјељу могао бити двадесет до тридесет центиметара већи, максимално до коте ванредне одбарне од поплава. Томе у прилог иде и водостај савских притока, нарочито ријеке Дрине чији водостај опада.

Ријетки викендаши које је екипа РТРС-а затекла овдје, тврде да је тренутно стање у односу на претходне дане охрабрујуће. 

У "Водама Српске" тврде да у наредних неколико дана, на подручју ријеке Саве и њених притока – Дрине, Босне, Врбаса, Уне и Сане, не пријети опасност од њиховог изливања и преливања заштитних објеката.