latinica  ћирилица
16/03/2018 |  14:27 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Банда пристао на шест година робије, Суд одбацио споразум

Олег Банда (33) цивил оптужен за пљачку 617.000 марака на ауто-путу Бањалука - Градишка, потписао је нови споразум о признању кривице, којим је предвиђено да буде осуђен на шест година затвора, али је Судско вијеће Окружног суда у Бањалуци одбило ту нагодбу између њега и Републичког јавног тужилаштва.
Пљачка на аутопуту (архив) - Фото: СРНА
Пљачка на аутопуту (архив)Фото: СРНА

Преостала тројица оптужених, бивши специјалци Владан Малић (35), Горан Параш (30) и Александар Поповић (32) нису се успјели нагодити са тужиоцем, па ће свечетворици суђење бити настављено наредне седмице.

У судници Окружног суда у Бањалуци данас је било јако занимљиво. О признању кривице размишљали су и Малић и Параш, али се нису нагодили, па је било предвиђено да њима двојици, те Поповићу, судски процес буде одвојен од Банде.

Међутим, нови обрт забиљежен је убрзо након тога, када је Судско вијеће одбило споразум на који је Банда ставио свој потпис, тако да ће, ипак, и убудуће сви заједно сједити у судници.

Свечетворици је промијењена оптужница - из ње је обрисан организовани криминал, а терете се за разбојништво и недозвољено оружје.

Суђење за "пљачку вијека" до сада је обиљежио низ прекорета. Наиме, Судско вијеће Окружног суда Бањалука није прихватио споразум о признању кривице, а који су са Републичким јавним тужилаштвом склопила свачетворица у децембру 2016. године.

Према том споразуму, Малић је требао бити осуђен на осам година, Параш и Поповић по шест, а Банда је тада пристао на пет година затвора.

Суђење им је и тада настављено, па су у првостепеном поступку, у мају прошле године, бивши специјалци осуђени на по 11, а цивил је добио девет година робије.

Врховни суд РС је, међутим, уважио жалбе одбране, те предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење, тако да су њих четворица враћени у оптуженичке клупе Окружног суда у Бањалуци.

Извор: Независне новине