latinica  ћирилица
15/03/2018 |  17:01 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

ЖРС- Усаглашен дио измјена Правилника о систематизацији (ВИДЕО)

Пословодство и синдикати Жељезница Републике Српске усагласили су скоро двије трећине измјена и допуна Правилника о систематизацији и организацији, ради смањења броја радних мјеста предвиђених процесом реструктурирања.
ЖРС - Фото: РТРС
ЖРСФото: РТРС

Сагласности нема о приједлогу административног броја радника и о накнади за добровољни одлазак из предузећа.

Управа Жељезница проводи анкету која би требало да покаже колико радника је заинтересовано за добровољни одлазак и да ли је отпремнина довољна. Крајњи циљ је 2.100 радника до 2021. године.

Синдикалци сматрају да треба смањити број савјетника и координатора, а задржати радна мјеста у процесу рада која ће повећати безбједност жељезничког саобраћаја. Сагласности још нема ни у вези са накнадама за добровољни одлазак из предузећа.

Предсједник Синдиката жељезничара Милијан Марковић каже да је став синдиката да је за њих неприхватљив понуђени приједлог правилника о систематизацији радних мјеста.

- По питању усаглашавања приједлога треће измјене и допуне правилника о организацији и систематизацији радних мјеста у Жељезницама, синдикати су Управи благовремено доставили примједбе од којих је један број прихваћен, други данас усаглашен, док је један дио остао не прихваћен - рекао је Марковић.

Предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин очекује да ће, до коначног усвајања, приједлог правилника о систематизацији радних мјеста претрпјети многе измјене, и као проблем наводи смањење радних мјеста у процесу рада, а вишак административних.

Генерални директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић рекао је да су Управа и синдикалне организације на добром путу да усагласе приједлог правилника о систематизацији радних мјеста у овом предузећу.

- Добар дио смо усагласили. Било је оправданих примједби и сугестија, али и неприхватљивих. У сваком случају радимо у толерантној и мирној атмосфери, са пуним разумијевањем - рекао је Савановић.