latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:37 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Хасанагић: "Ел-Муџахедин" био у сталном контакту са Махмуљином (ВИДЕО)

Свједок Тужилаштва БиХ, бивши командант 35. дивизије, Трећег Корпуса тзв. Армије БиХ Фадил Хасанагић, у наставку свједочења које је почео прије двије седмице, потврдио је наводе оптужнице, да су припадници одреда "Ел- Муџахедин" били у сталном контакту с командантом Корпуса Сакибом Махмуљином и извршавали његова наређења.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Махмуљину је свједок спочитао и да је знао за злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у рејону Возуће, али да ништа није предузео да злочинце спријечи или казни. Оптужница, по командној одговорности, Махмуљина терети за монструозне злочине муџахедина.

Перфидно се и вишечасовно, тим одбране Сакиба Махмуљина трудио да од кривице амнестира свог брањеника. Из мноштва расположивих докумената, наредби, извјештаја, евиденција, као са "шведског" стола, Судском вијећу је селектовао само оне, који "полирају" Махмуљинову ратну биографију.

Селекцију су адвокати вршили и у садржају појединих докумената, презентујући само дијелове који Махмуљину иду у прилог. Повремено су чак и непримјерено, повишеним тоном, прекидали свједока, не дозвољавајући му да заврши одговор, како не би имао прилику да идентификује главног кривца у командној вертикали. Но, на крају двоседмичног свједочења, ипак је био јасан!

Признао је Хасанагић, да је и он као командант дивизије, прије злочина, од надређеног Махмуљина тражио, да због мањка људства, муџахедине задржи у рејону Возуће. Но Махмуљин их је, писаним актом, не само задржао, већ управо Хасанагићу потчинио. Фиктивно само, тврди, јер његове наредбе нити су слушали, нити су му извјештаје подносили.

О злочинима муџахедина, каже свједок, и усмено и писмено, оптужени је обавијештен! Чак и од свог помоћника за обавјештајне послове Едина Хусића који је службеном забиљешком датираном на 15. септембар 1995. године, Махмуљину "препоручио" да се изврше "провјере" у логору муџахедина. Узалуд! Док су извјештаји о злочинима, са терена путовали ка Махмуљину, он је "фризиране" не спомињући злочин и злочинце слао Главном штабу, што је на суђењу и задокументовано!

Оптужио је свједок - оптужног, и да је муџахедине у злочину могао да спријечи. У ланцу командовања, једини је за то, тврди, имао и инструменте.

Није Хасанагић негирао ни оне наредбе муџахединима са властитим потписом. Но оне су каже, увијек биле резултат усмених, идентичног садржаја, тада надређеног а сада оптуженог Махмуљина. Међу мноштвом Махмуљинових наређења потчињеном Хасагићу, недостајала је међутим, само једна – за спас српских заробљеника односно за обрачун са муџахединима и њиховом монструозношћу.

Муџахедински логор “13. километар“ у близини Каменице, али и други локалитети које су походили алахови ратници, били су стратишта за српске заробљенике. Злодјела су смјештена у обимној оптужници. Само током акције “ФАРЗ 95“ којом је командовао Сакиб Махмуљин у близини села Кестен, заробљена су 63 војника и три цивила српске националности. 51-ог су у логору убили. Посмртни остаци њих 10 су пронађени.

За преосталима породице још трагају. А суђење Махмуљину се наставља, већ за седам дана.