latinica  ћирилица
24/02/2018 |  17:36 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Београд: Представљен туристички производ Бањалуке, западне Крајине и Лакташа (ВИДЕО)

У Београду се одржава 40. Међународни сајам туризма. Данас, трећег дана ове манифестације, представљен је интегрисани туристички производ Бањалуке и западне Крајине, као и туристички потенцијал општине Лакташи.
Београд: Међународни сајам туризма - Фото: РТРС
Београд: Међународни сајам туризмаФото: РТРС

Међународни сајам туризма, једна је од најуспјешнијих манифестација у региону. У том свијету аранжмана, хотелијера и туриста већ одавно своје мјесто има и Република Српска. И то заслужено, јер мало је оних који могу да се похвале са чак двије бање, које имају Лакташи. У овој општини иду и даље, улаже се и помаже малим произвођачима хране и пића.

"У претходном периоду ставили смо акценат на развој сеоског туризма и сеоских домаћинстава... ово је заиста одлична прилика да се они промовишу", каже замјеник начелника Општине Лакташи Мирослав Коџоман.

Што је најважније, та помоћ је и фининасијска и маркетиншка, на тај начин добили су прилику за промоцију и они чија су имена позната само у Крајини.

Милош Вујинић, директор Туристичке организације Лакташи, додаје да су ове године представљена и вина породице Поповић, као и ракије породице Чешљовић.

Ова помоћ општинске управе добро је дошла винарији која производи вино под патронатом бањалучке бискупије.

"Захваљујући општини Лакташи, одлучили смо презентовати наше вино 'Рајски ризлинг' и 'Кабернет Совињон', које узгајамо у Маховљанима", наглашава директор винарије Бонавентура Дражен Мирчић.

Винова лоза није аутохтона култура у овом дијелу Републике Српске. Озбиљнија производња почела је након доласка Срба протјераних из Далмације.

"Кад смо дошли овдје у Олуји, посадио сам први виноград у западном дијелу Републике Српске. Од мене је кренуло, тако рећи, све", рекао је Богољуб Поповић, представник винарије Поповић из Трна.

У Туристичкој организацији општине Лакташи кажу да је Међународни сајам туризма у Београду само прва степеница у овој години. У плану су промоције наших локалних производа и произвођача широм Европе.