latinica  ћирилица
22/02/2018 |  15:27 ⇒ 23/02/2018 | 11:15 | Аутор: РТРС

Жртве ратне тортуре коначно добијају права; Закон никога не дискриминише (ВИДЕО)

Након више од 20 година од завршетка рата и готово три године од подношења захтјева, жртве ратне тортуре коначно су дочекале да посланици у парламенту Срспке расправљају о закону који их штити.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Усвојили су Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре и упутили га у јавну расправу. Циљ је да и ова категорија становништва добије статус као и остали учесници рата.

Нацрт дефинише статус и права жртава тортуре у Одбрамбено-отаџбинском рату, од 17. августа 1990. до 19. јуна 1996. године.

Лица која добију статус жртве тортуре имаће право на здравствену заштиту и осигурање, биће ослобођена трошкова партиципације, административне и судске таксе. Добиће и право на бањску рехабилитацију, подстицаје за запошљавање и самозапошљавање, посебну психолошку подршку, социјалну заштиту и бесплатну правну помоћ.

- Ова категорија често се појављује као свједок у суђењима ратних злочина и стварно је било неморално да они немају никакв статус регулисан било којим актом - каже Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите

Усвајањем овог закона, жртве ратне тортуре имаће право и на мјесечну накнаду од 120-300 марака, за шта ће годишње из буџета бити издвојено око 1,6 милиона марака.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић нагласила је да Нацрт закона о зашитити жртава ратне тортуре није дискриминаторски, како то тврде Бошњаци.

- За оне који не знају Удружење жена жртава рата је вишенационално и нема говора о било каквој националној или вјерској дискриминацији - рекла је Рајилићева. Многе жене су прошле торуре, биле у логорима и са дјецом, а послије рата имале су бројне трауме. Већина је данас јако болесна и немају елементарних средстава за живот и лијечење - додала је Рајилићева.

Расправа о овом закону ујединила је посланике оба блока, који сматрају да је ријеч о важном закону који је требало да буде усвојен и раније.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја изјавила је данас да ће законом о заштити жртава ратне тортуре бити отклоњена велика неправда према овој категорији становништва која ће бити уведена у правни систем и добити своја права, иако са закашњењем од 20 година.

- Примјетио сам да је предлагач закона поставио добар временски оквир којим је обухваћен период, да то није од датума када је речено да је званично почео рат него и мало раније - истакао је Перица Бундало, посланик ПДП-а

Потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је да овај закон не би смио да буде уведен у политиканство јер би то било злонамјерно према свим жртвама ратне тортуре без обзира на националну припадност.

Она сматра да је кратак рок од 30 дана за јавну расправу о нацрту овог закона, али да се нада да тај период бити максималмно искориштен како би се добила што квалитетнија законска рјешења.

Посланици су након овог расправљали и о Нацрту закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, који су такође усвојили.

Осим овог, посланици су усвојили и законе о средњем образовању, гасу, бањама, хемикалијама, страним улагањима, а прихваћене су и одлуке о задужењу за Жељезнице и износу гаранција које Република Српска може издати у овој години.

Наставак засједања Народне скупштине Републике Српске заказан је за уторак, 27. фебруар.