latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:25 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Додик за Печат: Против сам НАТО вјежбе; то је став народа у Српској (ВИДЕО)

Власти Републике Српске неће дати сагласност да на њеном простору буде одржана НАТО вјежба, која би подразумијевала употребу борбених авиона и муниције са осиромашеним уранијумом, изјавио је предсједник Милорад Додик. Каже да је тражио од српског члана Предсједништва Младена Иванића који је и врховни командант, да онемогући тако нешто и да му је драго да је и он одговорио исто тако брзо, али да је видљиво да је било таквих активности".
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

Планови за НАТО вјежбе припремани су мимо сазнања институција Републике Српске и очигледно су скривани у почетној фази, али, демистификовани су захваљујући одговорним људима који су у име српске компоненте учествовали у тим разговорима, изјавио је за РТРС предсједник Милорад Додик. Недопустиво је, каже, да се то одвија изван институција Републике Српске и поручује да та вјежба не долази у обзир; нека пробају да је спроведу, па ће видјети да неће моћи.

"Не вјерујем да Иванић то није знао. Сада се прави да је то изван његових сазнања. У сваком случају, добро је што покушава да реагује на овај начин и најважније је да се то спријечи. Наше информације говоре о томе да је одржан тај састанак у Сарајеву, разматрано је да се вјежбе одрже на простору Републике Српске, да авиони полијећу са бањалучког аеродрома, и то је, наравно, неприхватљиво”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао да је против било какве вјежбе.

"Вјерујем да дијелим мишљење 100 одсто становника Републике Српске".

Додик каже да хрватски медији спекулишу како Руска Федерација планира да отвори три војне базе на територији Српске да би на нишану својих ракетних система имала цијелу Европу. Додик за Спутњик поручује да су то глупости, креиране од плаћеника са Запада. Коментаришући тврдње да је експонент Москве на овим просторима, подсјећа да су раније говорили да је амерички експонент.

"Ја сам експонент народа који ме бира, упорно ме бира на изборима. Ја добијам озбиљну подршку народа и остајем експонент свог народа, а покушавам да сарађујем и са Русијом, и са другим земљама, са ЕУ, Америком, онолико колико то хоће".

Предсједник Додик је изразио увјерење да ће на општим изборима у октобру бити изабран за српског члана Предсједништва БиХ. Истакао је да та позиција значи одговорност, јер је превише отето Републици Српској и пренесено на бх ниво. Поручује да жели да ствар врати на ниво Устава, што је озбиљан и тежак посао.

"Имаћу неке нове односе у Предсједништву, тражићу да се поштују. Не мислим да сам најјачи Србин тамо и да појачавам Предсједништво, али људи око мене мисле да тамо има пуно проблема који се требају ријешити, али мислим да је Босна нерјешиво чвориште”.

Поновио је да Република Српска има све елементе државности – територију, власт, народ и да је као таква гаранција слободе српског народа. Истакао је да је Косово најважније државно питање, а Српска национално, јер у њој живи више од милион и по Срба. Зато је, каже, замолио предсједника Србије Александра Вучића да не одваја питање Косова од питања Републике Српске.