latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:17 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Голићева у Зворнику: Радови на објектима болнице и школе урађени квалитетно (ВИДЕО)

Захваљујући пројекту који је финансирала Свјетска банка, а спроводило ресорно републичко министарство, у Зворнику су крајем прошле године завршена два значајна пројекта - реконструисана је Основна школа "Свети Сава" и Општа болница, за шта је издвојено 2,3 милиона марака. Ова два објекта данас су обишли министарка Сребренка Голић и представници Свјетске банке и увјерили се у квалитет урађеног.
Сребренка Голић у Зворнику - Фото: СРНА
Сребренка Голић у ЗворникуФото: СРНА

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да су сви радови на објектима Основне школе "Свети Сава" и Опште болнице Зворник, који су реализовани у оквиру пројекта енергетске ефикасности, урађени квалитетно и на вријеме.

"Драго ми је да заједно са директором Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом можемо констатовати у ревизији да је све урађено онако како је Свјетска банка од нас захтијевала и тражила", рекла је Голићева новинарима након обиласка ових објеката са Салинасом, градоначелником Зворника Зораном Стевановићем и директорима болнице Иваном Поповићем и Основне школе Радомиром Петровићем.

Подсјетивши да су радови на енергетској ефикасности школе и болнице износили 2.624.000 КМ, од чега за школу 1,7 милиона КМ и болницу 924.000 КМ, Голићева је истакла да је са Салинасом разговарала и о томе како обезбједити још средстава да би се пројекти енергетске ефикасности наставили и на нивоу локалних заједница и институција.

"Пројектом енергетске ефикасности обновили смо 31 објекат из области здравства и образовања", рекла је Голићева и истакла да је пристигло још 700 захтјева за обнављање објеката из области образовања и више од 78 из здравства.

Она је подсјетила да од 1. јануара 2016. године сви објекти који се граде и имају употребну дозволу морају имати енергетски сертификат, чиме је јасно дефинисано да су само објекти изграђени у прошлом вијеку предмет енергетске санације.

"Добро је да је директор Канцеларије Свјетске банке у БиХ, приликом обиласка ових објеката, погледао подне облоге и санитарне чворове, који нису могли бити обухваћени овим пројектом, па ћемо сада размишљати како и то у наредном периоду рјешавати", рекла је Голићева.

Салинас је захвалио Голићевој и Стевановићу на завршеним радовима на објектима Опште болнице и Основне школе "Свети Сава" у Зворнику.

"То су само два, од укупно 56 објеката који се обнављају уз подршку Свјетске банке", рекао је Салинас и додао да се на овакав начин обнове остварује око 60 одсто уштеде на енергентима.

Он каже да је много значајније што овако обновљени објекти омогућавају боље пружање услуга корисницима, ученицима у школама и пацијентима у болницама, док је много бољи и пријатнији радни амбијент.

"Када смо обилазили ове објекте увјерили смо се да није довољно обновити само вањску фасаду и изолацију, него има и неких унутрашњих радова које би требало одрадити да би објекти били пријатнији и удобнији", рекао је Салинас.

Он је додао да је са Голићевом и Стевановићем разговарао на који начин убрзати обнову свих објеката, у сарадњи са осталим развојним партнерима и истакао да се унапријед радује томе.

Салинас каже да се процјењује да има око 3.000 објеката ове врсте у БиХ које треба обновити, чиме се може стећи утисак о обимности ових радова.

Стевановић је захвалио Влади Републике Српске, ресорном министарству и Свјетској банци што су два објекта у Зворнику обухваћена пројектом енергетске ефикасности, чиме је ниво услуга болнице и основне школе подигнут на већи ниво.

Директор Опште болнице Иван Поповић каже да је на болници комплетно урађена спољна фасада и столарија, промијењена грејна тијела, те да има још много посла на унутрашњем уређењу ове здравствене установе.

"Покушаћемо да урадимо реконструкцију унутрашњег дијела болнице, која пружа здравствене услуге за више од стотину хиљада становника са подручја седам општина регије Бирча и шире", рекао је Поповић.