latinica  ћирилица
21/02/2018 |  07:35 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

НСРС о заштити жртава ратне тортуре, о закону о страним улагањима... (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Нацрта закона о заштити жртава ратне тортуре, а пред посланицима ће бити и Нацрт закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку. У Народној скупштини сутра је и дан за гласање о апсолвираним тачкама дневног реда, а наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

22.30 - Нацртом закона о заштити жртава ратне тортуре Републике Српске дефинисани су статус и права људи који су били жртве тортуре у одбрамбено-отаџбинском рату, изјавио је вечерас министар рада и борачко- инвалидске заштите Српске Миленко Савановић. "Најзначајније право које је дефинисано законом јесте мјесечно новчано примање које могу да остваре најтеже категорије жртава ратне тортуре, а то су жртве сексуалног насиља. Жртве овог насиља, претрпљеног за вријеме заробљеништва, требало би да примају 170 КМ, а остале жртве сексуалног насиља 127 КМ мјесечно", рекао је Савановић образлажући овај акт.

22.00 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Нацрт закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Српске којим се прописује оснивање и организација установа за извршење кривичних и прекршајних санкција, те извршење казне затвора. Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је, образлажући у републичком парламенту ово законско рјешење, да је модел закона инспирисан законодавством из окружења и неких високоразвијених земаља Европе, те коригован и прилагођен нашим условима.

21.20 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је вечерас да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Пензијском резервном фонду /ПРЕФ/ одређено да се улагања тог фонда у пројекте могу вршити искључиво на подручју БиХ. "Намјера улагања имовине ПРЕФ-а у инфраструктурне и друге дугорочне пројекте на подручју БиХ треба бити у складу са развојним циљевима Српске, те инвестиционом политиком и циљевима овог фонда", рекао је Тегелтија образлажући овај законски приједлог у Народној скупштини Српске.Он је додао да су редефинисана ограничења улагања имовине ПРЕФ-а у инвестиционе фондове.

"У том смислу предвиђено је повећање улагања у такве фондове у проценту од 20 одсто нето вриједности имовине ПРЕФ-а, а у институције колективног улагања које нису отворени инвестициони фондови до 10 одсто", додао је Тегелтија.

20.15 - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је вечерас да је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о девизном пословању предложен с циљем наставка активности у испуњавању обавеза из Акционог плана за отклањање недостатака у борби против прања новца. "Ово законско рјешење предложено је и с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма, те усклађивања са ФАТФ препорукама", рекао је Тегелтија у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

19.45 - Народни посланици размотрили су вечерас Приједлог закона о хемикалијама цији је циљ заштита здравља људи и животне средине од штетног утицаја хемикалија.

У Приједлогу закона наводи се да се овим актом уредђје класификација, обиљежавање и паковање хемикалија, безбједносно-технички лист, обављање дјелатности са хемикалијама, услови за њихов увоз и извоз, стављање детерџената на тржите, надзор и друга питања од значаја за безбједно управљање хемикалијама.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Ванда Марковић Перковић рекла је образлажући овај акт на сједници Народне скупштине Српске да је он конзистентан са федералним прописима који регулишу ову област, а што је значајно за тржите хемикалијама у БиХ.

Према њеним ријечима, овај законски приједлог доноси и растерећење за привреду и омогућава бржи промет на тржишту.

Перковићева је додала да је у њему извршено и скрацивање процедуралних питања и њихово регулисање подзаконским актима.

19.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о бањама којим су дефинисане врсте услуга у бањама, те проглашење одређеног географског подручја бањом.

18.35 - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић подржао је вечерас Приједлог закона о страним улагањима, који је заснован на општем моделу за страна улагања, наглашавајући да он доноси неколико битних новина.

Чубриловић је током расправе у Народној скупштини Српске о том акту истакао да је оснивање савјета за стране инветисторе Српске добро рјешење и да у савјету треба да буду лица разних струка која треба да дају најбоља рјешења о којима ће посљедњу ријеч дати Влада Српске.

Он је додао да су у појединим одредбама уважене и сугестије Савеза општина и градова Српске, што показује да је "остварена добра симбиоза Владе Српске и локалних заједница, јер локалне заједнице у многим случајевима имплементирају пројекте".

Према његовим ријечима, заштита страних улагања обезбијеђена је осигурањем истих права и обавеза које имају домаћи улагачи.

Чубриловић је додао да у овој области треба користити и позитивну праксу других земаља.

Министар за економске односе и региналну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да страни улагач не може да запосли страно лице ако на филијали Завода за запошавање постоји домаће лице са истом квалификацијом, осим у случају ако то лице одбије посао.

Он је подсјетио да је Министарство на чијем је челу урадило инвестиционе сажетке са многим локалним заједницама у Српској и да су ти сажетци представљени на сајту Министарства и представништава Српске у иностранству.

"Ово министарство спроводи и програм постинвестиционе подршке у чијој је мрежи тренутно 26 локалних заједница са тенденцијом повећања тог броја, а ради се и на јачању капацитета локалних заједница на прихвату страних инвеститора", рекао је Клокић у завршној ријечи у расправи о Приједлогу закона о страним улагањима.

Он је навео и да се у савјету за стране инвестиције налазе и представници страних инвеститора.

 18.04 - Посланик СНСД-а Сњежана Келечевић поручила је вечерас да је за страна улагања веома битан амбијет и да сви морају дати допринос стварању таквог амбијента.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да се законом не може уредити амбијент, јер је амбијент читав један низ, додајући да ту теба бити и добра пореска политика, брзо судско рјешавање предмета, те низ других ствари.

Посланик ПДП-а Драган Галић сматра да је у овом законском приједлогу потребно навести да постоје страна улагања од државног значаја и она улагања од локалног значаја, као што то имају многе друге земље, као и да треба припремити ново законско рјешење за област страних улагања.

Посланик СНСД-а Марко Видаковић навео је да је до 1. септембра прошле године највише страних директних инвестиција у БиХ, од 61,7 милиона КМ било из Швајцаске, затим 35,5 милона КМ из Хрватске, из Саудијске Арабије 30,9 милиона КМ.

Он је додао да је у БиХ од 2012. до 2016. године раст страних директних улагања био од 1,53 одсто до 2,9 одсто бруто домаћег производа, као и да је у 2016. години највише тих улагања било у трговину на велико и банке.

15.09 - Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Желимир Нешковић оцијенио је данас да је Приједлог закона о страним улагањима либералан, али да није усклађен са другим законским рјешењима, као што је закон о концесијама.

Он је, током расправе у Народној скупштини о овом акту, рекао да су њиме пружене и одређене могућности јединицама локалне самоуправе у привлачењу страних инвестиција, као што је то, на примјер, њихова презентација путем интернета или директни контакти са улагачима.

Посланик ПДП-а Перица Бундало навео је да је овај законски приједлог доста уопштен и да представља "бенигни текст", те да је потребно радити његове измјене.

14:45 - Приједлогом закона о страним улагањима, који данас разматра Народна скупштина Републике Српске, предвиђа се да страни улагачи имају иста права и обавезе као и домаћи и да под истим условима могу основати пословни субјекат у Српској.
Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је, образлажући овај акт у Народној скупштини, да је циљ његовог доношења унапређење законодавства у овој области.

Он је навео да се Приједлогом закона о страним улагањима уређују права, обавезе и статус страних улагача и облици страних улагања, органи надлежни за одобрење страних улагања, рад Савјета за стране инветиторе, те промоције и привлачење страних инвестиција.

Клокић је додао да се прецизирају и поједине одредбе да би се избјегло различито тумачење, а обрађена је и тематика сарадње локалног и републичког нивоа на привлачењу страних инвестиција.

Клокић је додао да овај закон прате и измјене Закона о политици директних страних улагања, којим су такође побољшане и дорађене поједине одредбе.

13:50 - Посланик СНСД-а Вања Бајић, током расправе у Народној скупштини о Приједлогу закона о гасу, упитао је да ли је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић добио подршку странаца да се кандидује на једну од двије изборне функције на наредним изборима у БиХ у замјену за подршку преношењу надлежности за гасни сектор на ниво БиХ.
Он је подсјетио на изјаву генералног секретара Енергетске заједнице ЕУ Јанеза Копача да ће БиХ имати додатне санкције у енергетској области, које ће забољети ентитете, јер они опструишу доношење законске регулативе о гасу.

Бајић је рекао да је Копач вршио притисак да се надлежност за гас пренесе на ниво БиХ и да је о томе највише разговарао са Шаровићем.

"Да ли је то услов да би министар Шаровић добио подршку странаца? Мислим да се све врти око тога", рекао је Бајић.

Он је истакао да је, због санкција Енергетске заједнице, блокирано 100 милиона евра инвестиција у области енергетике у БиХ, те да је за то најодговорнија Федерација БиХ.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да гас има велику улогу у геостратешким активностима, наводећи као примјер да су пројекти "Јужни ток" и "Турски ток" пропали због притиска САД на Бугарску и Грчку кроз коју је требало да ти гасоводи пролазе.

"Кад све погледамо, једна мала земља БиХ и у њој мали актери као што су Република Српска и Федерација БиХ, налазе се под отвореним притиском Енергетске заједнице. Копач врши снажан притисак да се донесе јединствен закон", навео је Чавић.

Према његовим ријечима, у Парламентарну скупштину није уопште био упућиван никакав приједлог закона о гасу, ни у јендој форми и неће бити донесен док не буде сагласности из Српске.

Он је рекао да није Шаровићев адвокат, али да није коректно да се износе овакве оптужбе на рачун неког ко није присутан у сали.

Чавић је истакао да, као Шаровићев пријатељ, зна да он не би преносио надлежности, нити да има овлаштење да то уради.

Посланик СДС-а Давор Шешић рекао је да је Шаровић све што је радио, радио са представницима Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске уз усаглашене ставове из Српске.

Посланик СНСД-а Јасна Лукић затражила је да се посланици врате на тему расправе, рекавши да је ово важан закон и да је похвално што је усклађен са директивама из Трећег енергетског пакета ЕУ.

Посланик СДС-а Новак Мотика сматра да се овим законом само задржава постојећа ситуација на тржишту гаса у Републици Српској, да у Српској не постој развој транспортног сектора природног гаса, већ се и даље користе капацитети стари 40 и више година.

Према његовим ријечима, предузећа из гасног сектора су уситњена и нема перспективе за даљи развој и њихово позиционирање на тржишту.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић оцијенио је да је ово важан закон за енергетску област, да је крајње вријеме да се регулише транспорт и снабдијевање потрошача гасом и да се у тој области крене у сусрет окружењу.

Он је предложио два амандмана ради техничких и терминолошких појашњена појединих чланова.

 

13: 15 - Помоћник министра енергетике Републике Српске Миленко Тодоровић изјавио је данас да се Приједлогом закона о гасу регулишу услови за редовно, квалитетно и сигурно снабдијевање купаца природним гасом.
"Регулисан је приступ тржишту природног гаса, као и права и обавезе учесника на тржишту, заштита купаца, те надзор над спровођењем овог закона и остала питања од значаја за уређивање сектора природног гаса", навео је Тодоровић, образлажући овај акт у Народној скупштини Српске.

Тодоровић је рекао да се њиме уређује начин организовања и обављања енергетских делатности у сектору природног гаса, те регулишу надлежности Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске у сектору природног гаса.

Према његовим ријечима, разлози за доношење закона садржани су у потреби потпунијег и прецизнијег уређења ове материје, са циљем побољшања и подизања стандарда услуга и конкурентности на унутрашњем тржишту природног гаса.

"С обзиром на обавезе које проистичу из Уговора о оснивању енергетске заједнице, као и из Споразума о стабилизацији и придруживању, материја коју уређује овај закон усклађена је и са одговарајућим директивама ЕУ", додао је Тодоровић.

Он је подсјетио да је Нацрт закона усвојен у јулу прошле године и да је одржана и јавна расправа, те да је текст побољшан. Разлика између приједлога и нацрта је у дијелу који се односи на сигурније планирање капацитета за транспорт природног гаса, те су пооштрене казне за енергетске субјекте.

Тодоровић је навео да је циљ доношења овог закона утврђивање критеријума и процедура за давање овлаштења за обављање дјелатности из сектора природног гаса, те да се обезбиједи ефикасан, безбједан и поуздан рад транспортног система природног гаса и пружања услуга транспорта.

13:00 - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да су привредници у Српској подржали Приједлог закона о средњем образовању и васпитању.
"Без обрзира на силне примједбе и амандмане, надам се да ће посланици уважити мишљење привредника који су се позитивно изјаснили о предложеном закону", рекао је Малешевић у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи о Приједлогу закона о средњем образовању и васпитању.

Говорећи о утврђивању технолошког вишка у средњим школама, Малешевић је нагласио да је ово питање дефинисано колективним уговором.

Малешевић је подсјетио да је Уставни суд БиХ раније донио одлуку да су језичке одредбе у Закону о основном образовању, које су идентичне и у Приједлогу закона, у складу са Уставом.

11:20 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Данијела Мрда сматра да је у образовном систему у Српској неопходно осавремењивање кабинетске наставе и стручно оспособљавање кадра, с циљем унапређења овог система.
"У посљедњих неколико година имамо значајан напредак у систему образовања. Најбољи дио образовног система су ученици и наставници", рекла је Мрда у Народној скупштини Републике Српске у расправи о Приједлогу закона о средњем образовању и васпитању.

Она је истакла да је веома значајно улагати у наставни кадар који стручно оспособљава ученике.

Мрда је уложила и амандмане на наведени приједлог закона, који су сачинили посланички клубови СНСД-а, ДНС-а, СП-а, СДС-К, те самостални посланици Војин Митровић и Илија Стеванчевић.

Амандманима се, између осталог, тражи да из Приједлога закона о средњем образовању и васпитању буде избрисано описно оцјењивање, јер, како се наводи, уколико дијете нема могућност комуникације или способност којом се може утврдити ниво знања, како се може сматрати радно способним или оспособљеним за рад у струци.

Тражи се и да буде донесен правилник којим би детаљније били прописани услови и начин похађања практичне наставе.

Амандмане на Приједлог закона уложио је и Клуб посланика Коалиције "Домовина" којим се тражи да буду, иза ријечи језика конститутивних народа, додате ријечи српски језик, "босански језик" и хрватски језик.

Посланици Ненад Стевандић и Славко Дуњић уложили су амандмане којим је предвиђено увођење теста стучног знања.

Посланици опозиције сматрају да су законске одредбе недоречене и вјерују да ће се веома брзо морати радити њихове измјене и допуне

Овим приједлогом се прописује да стручни тим школе чине наставници, стручни сарадници и, по потреби, стручно лице из друге установе које може допринијети раду стручног тима.

Пред посланицима је и Приједлог закона о гасу, Приједлог закона о страним улагањима и Приједлог закона о бањама.

На дневном реду су и Приједлог закона о хемикалијама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о девизном пословању, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Пензијском резеврном Фонду Репбулике Српске.

Јуче је по хитном поступку размотрен Приједлог одлуке о износу гаранција које Република Српска може издати у 2018. години. Ријеч је о 750 милиона КМ, којим ће Српска бити гарант за кредитна задужења институција, локалних заједница, јавних предузећа у 2018. години.

Укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама неће бити већа од 10 одсто оствареног БДП-а у текућој години, а закон каже да је горња граница 15 одсто. Гаранције Владе у текућој години, моћи ће да добију, локалне заједнице, институције и јавна предузећа.