latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:26 | Аутор: РТРС

Хрватски секретар за демографију дао оставку усред прес конференције (ВИДЕО)

Државни секретар у хрватском Министарству демографије Марин Стрмота поднио је оставку пред ресорном министарком, усред конференције за новинаре.

Стрмота је оставку поднио пред министарком Надом Мурганић, која је неколико минута раније представила закључке с данас одржане сједнице за демографску ревитализацију Хрватске коју је водио премијер Андреј Пленковић.

На новинарску констатацију да су мјере које је данас представила Мурганићева већ представљене прије три мјесеца, Стрмота је неочекивано одговорио да је то тачно и да се слаже с новинарима.

"Ово је један велики фолклор. Након годину и четири мјесеца у влади, као демограф и млад човјек, сматрам да ово није довољно озбиљно и с данашњим даном подносим оставку на мјесто државног секретара", рекао је Стрмота.

Он је оцијенио да "држава изумире" и додао да је стање најгоре од када земља постоји.

"Причати овако неозбиљно о томе... Ја као млади човјек, грађанин Хрватске, отац двоје деце, супруг незапослене супруге, незапослених родитеља, не вјерујем да ће се ишта ријешити оваквим приступом", рекао је видно потресен Стрмота, захвалио се новинарима и потом напустио дворану.

Министарка Мурганић рекла је новинарима да није знала за оставку и оцијенила да је ријеч "о нестрпљењу једног младог човјека, једног научника".

Она је додала да статистика није повољна, али да неповољна кретања нису настала за вријеме ове владе.

Пленковић је данас одржао 4. сједницу Већа за демографску ревитализацију Хрватске, на којој се расправљало о току припрема и спровођења мјера демографске ревитализације, прије свега о проширењу додатка за дјецу и повећању доступности дјечјих вртића широм Хрватске.

Поједини медији спекулишу да премијер размишља о мини-реконструкцији Владе, односно о замјени неколико министара, међу којима и Мурганићева.

Ко је Марин Стрмота?

Марин Стрмота је доктор наука и до ступања на дужност државног секретара радио је на Економском факултету у Загребу, у звању доцента. Докторирао је на истом факултету, и то управо на подручју демографије. Предавао је на Катедри за демографију.

2015. је добио признање за најбоље оцијењеног извођача семинара на Преддипломском и Дипломском студију. 2011. године добио је награду “Мијо Мирковић“ за рад монографског садржаја.

Има незапослену супругу, незапослене родитеље, два кредита и стари голф

Стрмота је, стоји у његовој имовинској картици, члан ХДЗ-а.

У имовинској картици стоји да нема некретнине у свом власништву. Од покретнина има аутомобил фолксваген голф из 2008. године. Стрмота има два кредита у укупном износу од нешто више од 31.000 евра. Плата му је на мјесту државног секретара износила око двије хиљаде евра.

Извор: Б92