latinica  ћирилица
20/02/2018 |  11:15 | Аутор: РТРС

Због ниских температура одгођена обустава испоруке гаса "БХ гасу"

Због екстремно ниске температуре која се очекују током викенда, предузеће "Сарајево-гас" из Источног Сарајева одгодило је обуставу транспорта гаса за наредну седмицу, која је била најављена за крај ове недјеље.
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

"Сарајево-гас" дало је додатно вријеме "БХ гасу" Сарајево да прихвати компромисно рјешење о начину измирења дуга и тако спријечи да грађани Источног Сарајева и Сарајева остану без гаса, саопштено је из овог предузећа. "БХ гас" није пристао на цијену транспорта коју је одредила Регулаторна Комисија за енергетику Републике Српске, која је законски обавезујућа за "Сарајево-гас", а која је у форми анекса седам Основног уговора дата "БХ гасу".

Ради превазилажења проблема, "Сарајево-гас" је предложио компромисно рјешење у виду протокола које предвиђа повећање цијене за двије КМ за 1.000 метара кубних, што за крајњег корисника износи 0,2 фенинга по метру кубном гаса. Уколико не буде прихваћено компромисно рјешење, из "Сарајево-гаса" поручују да ће, иако нерадо, бити присиљени да обуставе транспорт природног гаса.

Проблеми између "Сарајево-гаса" и "БХ гаса" трају од 1. априла 2015. године када је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске донијела рјешење којим се у отвореном поступку "Сарајево-гасу" одређује цијена транспорта гасоводом од седам КМ на 1.000 метара кубних гаса.

Извор: СРНА