latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:11 ⇒ 20/02/2018 | 07:45 | Аутор: РТРС

Истражна комисија Дома народа о раду МИП-а; Има ли непотизма? (ВИДЕО)

Привремена, истражна комисија Дома народа ПС БиХ сутра би требала да изрекне коначан суд о спољно-политичком статусу БиХ.
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba) -
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba)

Иницијатор формирања Комисије, хрватски делегат Марио Караматић каже да неће подржати позитивне закључке Комисије јер бројне афере прате рад МИП и министра Игора Црнатка. Званичници Српске поручују да је у бх дипломатији висок ниво непотизма.

На оптужбе, Игор Црнадак из Катара одговара контра-оптужбама за непотизам званичника Српске.

Сједница Истражне комисије биће бурна, најављује Марио Караматић. Не очекује позитивне закључке с обзиром на афере које прате мандат шефа бх дипломатије. Наводи проблеме у запошљавању студената политичких наука из Бањалуке, Сарајева и Мостара у МИП-у БиХ, али и безразложна путовања министра Игора Црнатка.

- Колеге покушавају направити закључке као да је све то у реду, дивно, бајно а оно што ја знам да је БиХ у вријеме Црнатка и службенмо постала најбиједнија земља у Европи. Нећу подржати такве закључке поготово након посљедње афере зашпошљавања 11 чланова ПДП-а у МИП-у БиХ - каже Караматић, хрватски делегат у Дому народа ПС БиХ.

Члан истражне Комисије Бариша Чолак сматра да је највећи проблем што се Игор Црнадак није појављивао на сједницама Дома народа. Огњен Тадић иако члан Комисије, поручио је да нико од српских представника није учествовао у припреми приједлога закључака. Остали делегати с нестрпљењем очекују расправу о закључцима истражне комисије.

- Нисам члан истражне Комисије која се бавила радом МИП-а БиХ. Оно што ја могу рећи да ми нисмо пречесто имали прилику да видимо министра Црнатка ни на сједницма Дома народа, нити одређене одговоре на делегатска питања - напомиње Драгутин Родић, српски делегат у Дому народа ПС БиХ (ДНС).

Какви год закључци били, у Српској знају да је углед БиХ на најнижим гранама. Премијерка Жељка Цвијановић истакла је да су МИП и ДКП БиХ постала уточишта за родбину функционера СзП,мјеста гдје ће се склонити прије имплементације изборних резултата.

- О томе да је имао луду срећу да буде министар, а да његова партија нема ни једног посланика, дало би се разговарати, али то је тема за неку другу прилику. Додуше, што се тиче његовог министровања, треба бити поштен и рећи да он није једини промашај који се задесио на тој позицији, али проблем је што овај промашај, који ту функцију обавља задње три године и зове се Игор Црнадак, долази из Републике Српске - поручила је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

На оптужбе на рачун Игора Црнатка одговорила је СДС-ова Александра Пандуревић. Поручила је премијерки да Црнадак ради добар посао за Српску.

Игор Црнадак је као срамне, одбацио оптужбе за непотизам. Ипак, непотврђено именовање његовог страначког колеге Славка Вучуревића за амбасадора БиХ у Словенији, као резултат договора Младена Иванића и Бакира Изетбеговића, за СНСД је једна у низу потврда страначког и родбинског запошљавања у ДКП БиХ.

- Сада имамо и ту комплетно ДКП БиХ коју су окупирали , гдје имамо сестре високих функционера ПДП-а запослених у амбасади БиХ у Београду, имамо запослене брата и снаху шефа Кабинета министра Црнатка у амбасади у Канади - истакао је Радован Ковачевић, члан Главног одбора СНСД-а.

Сједница Привремене истражне комисије за прибављање информација о спољно- политичком статусу БиХ најављена је за сутра. Сједници неће присуствовати министар Игор Црнадак који се са службеног пута у Катару враћа тек у сриједу.