latinica  ћирилица
19/02/2018 |  16:18 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Станари: Повучен правилник за додјелу једнократне помоћи социјално угроженим (ВИДЕО)

Правилник за додјелу једнократне новчане помоћи социјално угроженом становништву из буџета општине Станари повучен је с дневног реда Скупштине општине ради дораде и веће транспарентности.
СО Станари - Фото: РТРС
СО СтанариФото: РТРС

Повлачење с дневног реда иницирао је СНСД, а опозиционе странке сматрају да би што прије требало формирати Центар за социјални рад који би се бавио тим питањима.

Корисника социјалне заштите све је више, а општина Станари покушава да додатним правима и додјелом једнократне новчане помоћи помогне тој категорији становништва. Међутим, опозиција има своје сумње и сматра да би тај посао требало да обавља установа, а не комисија или појединци.

- Ту по мени нека сумња вјероватно постоји у неке подјеле новчаних средстава, нећемо да улазимо у то, за нас из Клуба СДС-а је релевантно да се формира Центар за социјални рад - каже Жељко Бајић, одборник СДС-а.

- Сматрам као одборник, да ми морамо у својој општини имати социјалну карту а да би је имали морамо имати бољи увид у статус наших грађана, самим тим нама је потребно оснивање Центра за социјални рад - напомиње Драгомир Видовић, одборник ПДП-а.

 

Одлука о оснивању Центра за социјални рад донесена је прије годину дана, а те послове тренутно обавља одјељење за општу управу. Оснивање центра, кажу надлежни, свакако је потребно, али захтијева додатна финансијска средства.

- Ако би ми сада формирали Центар за социјални рад треба нама три додатна радника, не можемо формирати Центар за социјални рад, закон је јасан од простора, кадрова који треба да раде са директором а као што знате то иде на трезор - поручио је Душан Панић, начелник општине Станари.

Једнократну новчану помоћ у прошлој години остварило је више од 300 лица за шта је буџетом Станара издвојено око 60.000 марака. Око 340.000 марака припало је социјалним категоријама по основу системских права. У овој години за те намјене предвиђено је око 390.000 КМ.