latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:25 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Гацко: Представљен пројекат о српском страдању - "Душу нису убили" (ВИДЕО)

У Гацку је промовисан заједнички пројекат под називом "Душу нису убили", аутора Мире Лолић Мочевић и "Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку", професора Драге Мастиловића. Историографска монографија и свједочење српских породица имају за циљ да отргну од заборава страдање српског цивилног становништва у једном вијеку.
Гацко - "Душу ницу убили" - Фото: РТРС
Гацко - "Душу ницу убили"Фото: РТРС

Ниједан народ у Европи није страдао три пута у једном вијеку као што су Срби, и опстао. Проблем је што се, у великом броју случајева, српске жртве не помињу, скривају се од јавности или им се одузима националност, као што је то случај у Другом свјетском рату. Ово треба да буде опомена будућим генерацијама, рекла је Мира Лолић Мочевић, јер је српски народ пао на испиту "културе памћења".

- Културу памћења нисмо уврстили у образовни систем а, нажалост, нисмо ни у своју свијест. То смо утврдили обилазећи просторе БиХ и стравична српска стратишта. Један од таквих примјера су Занесовићи у Бугојну, за које многи и не знају, а у којима је убијено 2.500 Срба - рекла је Лолић Мочевић.

Примјер су и Гаравице код Бихаћа, стратиште 14.000 Срба, а тог податка нигдје нема у историсјким читанкама. Системско истребљивање Срба у 20. вијеку почела је аустроугарска окупациона власт формирањем првих логора у Европи- Жегар и Добој. Слична страдања, са другачијим начинима извршења али са истим циљевима, настављена су и у два каснија рата.

- Не смијемо да заборавимо своје жртве, јер ћемо их убити поново ако их заборавимо. Тиме, дакле, убијамо недужне људе. Нека сва та страдања буду опомена, никако позив на освету, јер нико од нас не жели да се свети, већ само да шири истину о страдању српског народа - истакла је Лолић Мочевић.

Пројекат "Душу нису убили" говори искључиво о страдању цивилног становништва. Коришћени су доступна документација и свједочења чланова породица које су страдале три пута у три рата, у једном вијеку. Презентовани су и дијелови документарног филма који је саставни дио пројекта.