latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:04 | Аутор: РТРС

Десет година успјешног рада Фондације за развој Приједора

Фондација за развој Приједор, која је основана с циљем издавања гаранција за кредитирање малих и средњих предузећа, предузетника и пољопривредних произвођача, посредством партнерске НЛБ банке, само у 2017. години пласирала је 1,2 милиона КМ повољних кредитних средстава за 12 привредних субјеката.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

"Овакав вид подршке привредним субјектима и пољопривредним произвођачима реализује се од 2008. године и до сада су одобрене гаранције за 145 корисника. Кредити су пласирани у износу од 8.735.700 КМ. Град даје гаранцију за 50 одсто кредита и она је за ових десет година износиле 4.270.350 КМ", рекла је Срни шеф градског Одсјека за стратешко планирање, управљање пројектима и развојем Зинајда Хошић и додала да Фондација ове године обиљежава 10 година успјешног рада.

Она је додала да практично и нема повољнијих кредитних средстава које прати стално смањење почетне банкарске камате од 5,95 одсто.

"У новембру прошле године потписан је анекс уговора између града Приједора и партнерске НЛБ банке којим је гаранција на кредите смањена са 50 на 35 одсто, тако да град од ове године гарантује за 35 одсто кредитних средстава, а уз то је смањена и каматна стопа са 4,95 на 4,25 одсто. Градска субвенција на кредите сада износи 3,25 одсто, а привредни субјекти, као и до сада, добијају кредите по скромној каматној стопи од један одсто", појаснила је Хошићева.

Град Приједор је за субвенционисање камата на кредите пласиране посредством Фондације за развој "Приједор" у протеклом десетогодишњем пеироду издвојио из буџета 631.337 КМ.

Право на субвенције имају сви корисници кредита Фондације за развој "Приједор" који редовно извршавају кредитне обавезе и који, што је посебно значајно, не смањују број запослених радника.

Извор: СРНА