latinica  ћирилица
18/02/2018 |  16:25 ⇒ 19/02/2018 | 07:25 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Висок ниво непотизма у дипломатији БиХ

Привремена истражна комисија Парламента БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ требало би да 20. фебруара, десет мјесеци након формирања, коначно донесе закључке о томе шта је установила. Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да нико не сматра да министар спољних послова БиХ добро ради свој посао и додала да постоји висок ниво непотизма у диполоматско конзуларним представништвима БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Премијерка Српске је нагласила да су дипломатско конзуларна представништва БиХ легло непотизма.

"Тамо се људи запошљавају искључиво преко родбинксих веза. Никакве везе тамо нема са професионалцима који би требало да свој мандат одраде професионално", каже Цвијановић.

Као примјер, навела је амбасаду БиХ у Канади.

"За амбасадора вам је постављен момак који је син посланика Лалића из СДС-а у Парламентарој скупштини БиХ. И ту причи није крај. Брат шефа кабинета господина Црнатка ради у истој амбасади у Канади. Он је запослен као конзуларни радник. Ни ту се прича не завршава. И супруга господина конзуларног радника који је брат шефа кабинета Црнатка је запослена тамо", изјавила је Цвијановићева.

Он је додала да ПДП иначе тражи себи тржиште у дипломатској мрежи.

"Имате посланике у Народној скупштини Републике Српске чије сестре раде у појединим мисијама и амбасадама БиХ иностранству, као на примјер у Београду. Има ту још много примјера, али причаћемо о томе. Јер, то су људи који стално нас и јавност обавјештавају како ми и ова власт запошљава своје, а они су за само три године мандата успјели да удоме своје које су требали, прије свега родбину. Поврх свега и за себе су направили неке позиције у иностранству, наравно кад се заврши са изборима.", тврди премијерка Српске.

Предсједница Владе наглашава да је углед БиХ у иностранству осиромашен.

"То је сад ипак мањи проблем у односу на неке друге ствари. Те друге ствари су да је господин Црнадак своју дипломатско конзуларну мрежу ствавио у функцију обрачуна са институцијама Републике Српске", каже премјерка.

Цвијановићева истиче да је проблем што Црнадак не управља структуром која му је повјерена.

"Он нема никакву релацију са осталим институцијама, а требало би да нас реферише у каквој ситуацији и каквој позицији се БиХ налази", закључила је Цвијановићева.