latinica  ћирилица
18/02/2018 |  14:46 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Нигеријa- Oслобођено 475 лица, повезаних с Боко харамом

Суд у Нигерији ослободио је 475 лица која су наводно повезана са милитантном групом "Боко харам", која ће бити упућена на рехабилитацију, саопштено је из нигеријског Министарства правде.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

У саопштењу се наводи да је прошле седмице у оквиру највеће судске истраге о исламистичком милитантном покрету у Нигерији на казну затвора у трајању од 15 година осуђена прва особа, због отмице ученица у граду Чибок 2014. године, и да је на првобитну казну окривљеном додато још 15 година.

Више од 20.000 особа је убијено, док је око два милиона њих било принуђено да напусти домове у сјевероисточном дијелу Нигерије, откако је "Боко харам" започео побуну 2009. године, са циљем стварања своје исламске државе у овом подручју.

Хуманитарне групе су критиковале власти у Нигерији, оптужујући их да су нарушавали права ухапшених.

Према саопштењу Министарства, неки од ухапшених, у оквиру чијих случајева су прошле седмице обављена саслушања, од 2010. године се без покренутог судског процеса налазе у затвору у централној Нигерији.

"Тужилаштво не може да их тужи ни по ком основу, због недостатка чврстих доказа против њих", наводи се у саопштењу.

Министарство је у октобру прошле године саопштило да је 45 особа осуђено на затворске казне због повезаности са групом "Боко харам", док је 468 њих ослобођено оптужби, уз 28 осумњичених који чекају на суђење у Абуџи и Мини.

Извор: СРНА