latinica  ћирилица
18/02/2018 |  09:36 | Аутор: РТРС

Дачић: Ни велике силе не могу помоћи Приштини

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да на страни Приштине могу да буду велике западне силе, али да лажна држава Косово не може да заокружи процес независности без Србије.
Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић - Фото: РТРС
Министар спољних послова Републике Србије Ивица ДачићФото: РТРС

Дачић је истакао да лажна држава Косово није успјела да заокружи процес независности, јер није постала ни чланица УН, ни неких других важних међународних организација, а нити ће то постати без договора са Србијом.

Дачић је за РТС истакао да Србија то не може да одбрани без Русије и Кине, те да у том смислу наставља борбу и показује да овај процес независности није завршен.

"За десет година то нису успјели да остваре, то значи да неће успјети да остваре и у наредним деценијама уколико не сједну за преговарачки сто са Србијом", каже српски шеф дипломатије.

Дачић је додао да не зна чиме Приштина тјеши своју јавност зато што је видио списак од наводно 116 земаља које су признале Косово, те додао да је то лажни списак, јер се на њему налазе неке земље које то никада нису урадиле и неке државе које нису чланице УН, а и земље које су повукле признање о независности Косова.

Истакао је да је највећи број земаља које су признале Косово, одлуке о признању донио већ у првим годинама, у једном таласу који је био погуран неким западним силама и исламским земљама.

Он је рекао да ће, након што су поједине мање земље повукле признање Косова, Београд наставити да ради са другим државама да то исто учине.

"За неколико мјесеци имали смо три земље које су повукле признање", каже Дачић, подсјетивши да да је Македонија признала Тајланд па повукла признање, бивша Југославија је признала Западну Сахару па је повукла признање, што значи да тај процес може да иде и у супротном смјеру.

Он је рекао да многе ситуације говоре о томе да је такве одлуке могуће преиспитивати.

"Имамо нашу стратегију, не признајемо независност Косова, а подржавају нас двије велике силе које имају право вета. Пет земаља ЕУ нису признале Косово. Шпанија је већи бранилац Србије него неки српски политичари. Ситуација је да нема заједничке позиције ЕУ. Они нису утврдили позицију да је Косово држава. Боримо се за своју земљу", закључио је Дачић.

Извор: СРНА