latinica  ћирилица
16/02/2018 |  15:00 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Османовић најавио састанак са представницима Владе Српске и ОЕБС

Министар цивилних послова у Савјету министара Адил Османовић најавио је да ће се састати са представницима Владе Српске и ОЕБС-а да би се покушало наћи рјешење да дјеца бошњачке националности у подручној школи у Липљу, код Зворника, наставе похађати наставу на коју не иду од 22. јануара /јер њихови родитељи траже да се у ђачке књижице, умјесто језик бошњачког народа, уписује "босански језик"/.
Бојкот наставе у  ОШ Свети Сава у Липљу, Зворник - Фото: РТРС
Бојкот наставе у ОШ Свети Сава у Липљу, ЗворникФото: РТРС

Османовић је нагласио да није добро што један број дјеце не похађа наставу.
"Адреса је Влада Српске, односно министар просвјете и културе Дане Малешевић и премијер Жељка Цвијановић, да са њима буде отворено ово питање", рекао је Османовић, који је данас о овом проблему у Зворнику разговарао са градоначелником Зораном Стевановићем.

Османовић је навео да је, с обзиром на то да он предсједава Конференцијом министара образовања, ова тема неколико пута стављана на дневни ред сједнице, али да рјешење није пронађено.

Стевановић је рекао да је најважније да сви ученици долазе у школу, јер је то потреба и обавеза, а да се истовремено трага за рјешењем.

Он је навео да се настава бојкотује само у подручној школи у Липљу, која има 16 ученика, док у подручној школи у Крижевићима, коју похађа око 150 дјеце бошњачке националности и гдје изучавају исту групу националних предмета, ђаци долазе на наставу.

Предсједник Скупштине града Зворника Мерсад Мехмедовић, који је присуствовао састанку, рекао је да рјешавање овог проблема није у надлежности локалне заједнице.

"Покушавамо оно што је најбитније, а то је да дјеца крену на наставу и да проблем буде ријешен у што краћем року", додао је Мехмедовић.

На иницијативу родитеља бошњачке дјеце, 1. и 8. фебруара одржани су састанци са директорима основних школа, представницима ОХР-а и ОЕБС-а, на којима није постигнут договор да дјеца из подручне школе у Липљу, која је у саставу Основне школе "Свети Сава" Зворник, наставе похађати наставу, а да се питање језика рјешава у ходу.

Извор: Срна