latinica  ћирилица
16/02/2018 |  08:14 | Аутор: РТРС

Сирија: У току је рат свих против свих

Ако побједа над терористима у Сирији представља крај седмогодишњег рата, то нико није рекао Ирану, Израелу, Турској, Русији и САД, пише новинар "Атлантика".
Жестоке борбе - Фото: AFP
Жестоке борбеФото: AFP

"То није само још једна експлозија насиља у овом, како се чини, бесконачном рату. То је сукоб двије највеће војне силе на свијету - Америке и Русије, двије чланице НАТО-а - Америке и Турске, и заклетих непријатеља - Израела и Ирана", наводи аутор чланка Ури Фридман.

Фајсал Итани, експерт са института "Атлантик каунсил" из Вашингтона изјавио је да рат у Сирији никад није био толико интернационалан као сада.

"Атлантик" наводи да је сада сиријски лидер Башар ал Асад, уз подршку Ирана и Русије, надвладао опозицију. Међутим, ниједна од страних сила није задовољна статусом кво. На крају, свака сила провјерава колико далеко може заћи у заштити својих интереса - често у буквалном смислу.

Турска није спремна да пристане на јачање позиција Курда које подржавају САД. Са друге стране, Вашингтон изгледа има чврсту намјеру да се задржи у Сирији како би спријечио васкрснуће терористичких група и спријечио реализацију плана Ирана за ширење утицаја у источном Средоземљу. Израел подржава намјеру Америке усмерене против Ирана, наводи се у чланку.

Русија, с друге стране, жели да сачува пријатељску владу у Дамаску и војно присуство у Средоземљу, стављајући се на мјесто свјетског лидера, као што је Америка, пише лист.

Иранци "покушавају да створе дугорочну стратешку војну инфраструктуру у Сирији, изграде фабрике за производњу ракета, пребаце тамо високопрецизну муницију", наводи Итани, преноси Спутњик.

Извор: Спутњик