latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:35 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Бећковић: У највећој пљачки од Срба хтјели начинити изузетак међу народима

Академик Матија Бећковић изјавио је Срни да је цијела земља Косово и Метохија олтар Српске православне цркве и да су у највећој оружаној пљачки која је виђена у модерној историји хтјели од Срба да учине изузетак међу народима.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

"Ако ми заборавимо зашто ту државу не признајемо, можемо да питамо неку од ових држава које га не признају, па да узмемо њихове разлоге као своје. Али, ја сам велики оптимиста да се то никада неће десити и што буду више инсистирали, више ће се наш народ томе одупирати", рекао је Бећковић.

Према његовим ријечима, како који дан пролази све више људи отвара очи и сазнаје шта је то Косово, које је било заборављено свуда, осим у српском народу.

Он је рекао да је цијела земља Косова и Метохије олтар Српске православне цркве /СПЦ/ гдје се налазе не само највеће српске светиње, него и највеће српско јуначко гробље.

"То је и место одакле смо ми почели да пишемо, мислимо, живимо увис. Тако да није случајно да су кренули чак и да нам га отму, у највећој оружаној пљачки која је виђена у модерној историји да учине од нас изузетак међу народима", навео је он.

Бећковић је напоменуо да су они који су отели Косово рекли да је то преседан и да се неће догодити више нигдје друго, нити примијенити тај принцип.

"На нама је да једним гласом, једним устима, једном вољом кажемо да нећемо да будемо изузетак, да нећемо сами себи да вежемо `жуту траку`, да нећемо добровољно да идемо у гасне коморе, да нећемо да будемо ругло међу народима", поручио је Бећковић.

Он је додао да то све више људи разумије, те да и у самој ЕУ постоји пет држава које не признају ту такозвану независну државу.

"А нама стављају као услов да уђемо у ЕУ да је признамо. Не кажу овима који га признају да ће их истерати ако то не учине, али нас неће ни примити, ако се не повинујемо", сматра Бећковић.

Извор: СРНА