latinica  ћирилица
12/02/2018 |  22:34 ⇒ 13/02/2018 | 11:22 | Аутор: РТРС

Додик: Не могу да одбијем кандидатуру за Предсједништво БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, гостујући у емисији "Поштено" Федералне телевизије, поручио је да не бјежи од кандидатуре за члана Предсједништва БиХ на предстојећим октобарским изборима, али да је још рано говорити о овом питању.
Милорад Додик (фото:vijesti.ba) -
Милорад Додик (фото:vijesti.ba)

"Два пута сам на мјесту предсједника Републике имао мандат и по Уставу не могу да се кандидујем за ову функцију поново. Уобичајно је да се предсједник политичке партије, поготово моћне као што је СНСД, увијек кандидује за једну од појединачних функција како би повукао и саму страначку инфраструктуру и саму партију. У том смислу и том логицирању свакако ће се разматрати моја кандидатура на страначким органима. Ја не бјежим од тога", истакао је Додик.

Како је навео, многи у СНСД-у сматрају да је његова кандидатура готово извијесна.

"Наравно, нећу моћи да одбијем ставове органа моје партије и вјерујем да се ствар креће ка томе", нагласио је Додик.

Будући да ће након избора предсједавајући Предсједништва БиХ бити члан из реда српског народа, Додик је одговорио и на хипотетичко питање шта би прво урадио када би био на тој функцији.

"Ако и хипотетички будем то, свакако ће то бити поштивање Устава БиХ и Дејтонског споразума. Поставићу све теме везано за функционисање Устава БиХ на дневни ред и не бих дозволио било какву злоупотребу Предсједништва БиХ у смислу самог Савјета министара које је по Уставу дефинисано као помоћни орган Предсједништва БиХ. У тој ситуацији бих Савјет министара БиХ поставио у функцију помоћног органа Предсједништва, јер то пише у Уставу", навео је Додик.

Оцијенио је да је уставно понашање свих у БиХ кључно за саму БиХ.

"Члан Предсједништва БиХ није човјек који може да направи реформе, без обзира на то ко он био. Реформе морају да направе политички субјекти из три народа и грађана у БиХ и да то буде консензус између њих. Предсједништво БиХ има своје јасно и Уставом предвиђене надлежности. Изван тога и изнад тога не треба да иде", закључио је Додик.

Он је најавио и измјене Устава, те потврдио како је за трећи ентитет у БиХ.

Предсједник Српске рекао је да се тешко може доћи до помирења народа у БиХ с обзиром на то да су сви заробљени у својим истинама без способности за компромис и консензус, али да треба тежити међусобном уважавању и очувању мира и стабилности.

"Најважније је да влада мир. А што се тиче самог помирења то јесте племенита идеја, али не треба имати неке илузије с обзиром на историјско насљеђе, поготово на догађаје из посљедњег грађанског рата који показују да сви покушаји грађења тог помирења нису ишли у правцу стварања доброг основа за грађење повјерења међу народима у будућности", оцијенио је Додик.

Он је за ФТВ рекао да је тешко, готово немогуће стварати помирење уз уплитање међународног фактора и уз улогу коју је одиграо Хашки трибунал.

"Хашки трибинал је за нас Србе био навијачки, није био поштен и није дао основа за помирење јер је хтио само да осуди једну страну. Са друге стране, Хрвати сада имају своју перцепцију о Хашком трибуналу у свјетлу посљедње пресуде `шесторки` и, наравно, Бошњаци који мисле да је било мало све што је Хаг урадио против Срба и Хрвата. Са таквим базичним разилажењем веома је тешко било шта постићи осим неког куртоазног позивања на помирење", констатовао је предсједник Српске.

Исто тако, каже Додик, народи у БиХ имају своје историјске тежње које у суштини не значе помирење.

"БиХ, која је формирана Дејтонским споразумом, Бошњаци доживљавају као земљу искључиве припадности. Што се тиче Срба, већина њих би радо видјели независну Републику Српску, укључену у неки државни облик заједно са Србијом, док би Хрвати жељели да дођу до трећег ентитета. Значи, сви у БиХ, односно већина Срба, Хрвата и Бошњака имају своје историјске тежње које у суштини не значе помирење", појаснио је Додик.

Он је рекао да је народе у БиХ, нажалост, историја натјерала и довела до тога да никада, у било ком историјски важном тренутку за ове просторе, нису били на једној страни, већ су увијек били у сукобу.

"То није зависило ни од самих народа него и од освајача који су долазили и пролазили или од перцепције нас самих", рекао је Додик и поновио да народи у БиХ, иако тешко могу доћи до помирења, треба да теже миру, стабилности и међусобном уважавању.

Говорећи о посјети предсједника Србије Александра Вучића Хрватској, Додик је рекао да је то добра прилика за двије државе и два народа да на дневни ред ставе отворена актуелна питања и покушају да дају одговоре на њих.

"Имамо тешку историју међу собом и очигледно је да је тешко направити консензус, али треба радити на томе да живот људи буде што бољи, да нема анимозитета и да Србија, Република Српска, Хрватска и БиХ сарађују на најбољи могући начин", истакао је Додик.

Он је оцијенио да очекује да ће доћи до смиривања напетости које су узроковане честим вербалним иступима и да ће Вучић, као човјек који на најбољи могући начин представља Србију у смислу афирмације стабилности и мира, постићи велики успјех током ове посјете.

Додик је рекао да ће ова посјета бити значајна и за БиХ у којој, осим Бошњака, живе и Срби и Хрвати и сасвим сигурно је да се и у БиХ посматра начин на који се развија тај однос Србије и Хрватске.

"СНСД и ја као предсједник те партије имамо добру сарадњу са политичким представницима Хрвата у БиХ, која није уперена против трећег народа, и уколико се тај однос Србије и Хрватске буде одвијао на начин како ми очекујемо то ће значити једну стабилнију ситуацију. Што се тиче БиХ, увјерен сам да се током ове Вучићеве посјете Хрватској неће десити ништа што би било противно њеним интересима", закључио је Додик.

Извор: Вијести.ба, Срна