latinica  ћирилица
10/02/2018 |  17:54 ⇒ 11/02/2018 | 11:08 | Аутор: РТРС

Новинар "Вечерњег листа": Коректно и професионално сам пренио Мектићеве ријечи

Новинар "Вечерњег листа" Хасан Хајдар Диаб рекао је да су у овом листу данас били приморани да емитују тонски запис његовог разговора са министром безбједности у Савјету министара Драганом Мектићем, искључиво зато што га је Мектић негирао и демантовао, чиме је довео у питање његов кредибилитет као новинара.
Хасан Хајдар Диаб - Фото: Facebook
Хасан Хајдар ДиабФото: Facebook

"Децидно и дословно на моје питање, "Сматрате ли да је у Сребреници извршен геноцид, Мектић је рекао, ДА. Они морају проћи катарзу и морају то признати...", навео је Диаб.

Он је истакао да му је жао што је дошло до ове ситуације.

"Ја не желим дизати тензије и жао ми је јер смо урадили коректан интервју и он је био изузетно коректан, али смо морали овако реаговати јер је довео у питање мој кредибилитет и вјеродостојност па сам морао реаговати", рекао је Диаб.

На констатацију да Мектић у демантију образлаже да се реферирао на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика од прије пар година, а да се у тонском снимку који је "Вечерњи лист" објавио нигдје не спомиње Додик и та изјава, Диаб је истакао да су тај дио накнадно убацили у интервју, на инсистирање Мектића.

"То је истина. Наиме, кад смо ми јуче у најави данашњег броја "Вечерњег листа" ставили да ће бити интервју са господином Мектићем и ставили наслов "да се Срби морају испричати за геноцид", онда се мени господин Мектић јавио и рекао да ли можемо додати "да је то чак и господин Додик 2012. године казао и признао геноцид у Сребреници". И наравно, на његову сугестију смо додали", казао је новинар "Вечерњег листа".

Диаб је навео да му је жао је што је Мектић демантовао наводе из интервјуа, те да изгледа као да новинар није професионално обавио свој посао.

"Ја сам само коректно пренио шта је он говорио и професионално одрадио свој посао. Опет понављам, жао ми је што је ишао у деманти јер он зна да ја имам и снимак, па чак имам и видео запис", навео је Диаб.

Диаб је додао да је интервју са Мектићем урадио 2. фебруара и да се он послије тога није јављао за ауторизацију нити је питао када ће бити објављен, те да га је контактирао тек јуче ујутро.

"Тек јуче у раним јутарњим часовима ме назвао и молио да ли могу да убацима то /у вези са изјавом Додика/ у текст. Казао сам да нема никаквих проблема. Он је то рекао и ја сам то убацио у текст", навео је Диаб.

Новинар "Вечерњег листа" каже да је Мектић по свему судећи покушао тиме да смањи ефекат објављеног интервјуа.

"Према мом дубоком увјерењу сама најава интервјуа са њим изазвала је реакцију не само у БиХ већ и шире", навео је Диаб.

Он је истакао да му је познато да је то тешка тема, изузетно комплексна за Србе, не само у БиХ него и у Србији и свуда у свијету.