latinica  ћирилица
23/01/2018 |  11:07 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Издато 1.620 прекршајних налога, укупан износ казне 1,14 милиона КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске су у прошлој години извршили 3.370 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и због утврђених неправилности издали 1.620 прекршајних налога на укупан износ казне од 1,14 милиона КМ.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

У истом периоду за 581 пореског обвезника привремено је забрањено обављање дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна, што је за 37 обвезника више него у 2016. години, саопштено је из Пореске управе.

Због неиздавања фискалних рачуна у прошлој години су на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе у Бањалуци привремено затворена 203 објекта.

На подручју овог центра било је и највише контрола и постигнут је највећи финансијски ефекат након извршених контрола.

Када је ријеч привремено затвореним објектима у осталим подручним центрима, на територији ПЦ Источно Сарајево затворена су 103 објекта, у Бијељини 80, Приједору 73, Добоју 69, Зворнику 35, док је у Требињу затворено 18 објеката.

Инспектори Пореске управе лани су открили и 129 непријављених радника, од чега су приликом контрола евидентирања промета преко фискалних каса пронађена 73 непријављена радника.

Пореска управа је прошле године у два наврата спровела промотивну кампању "Корак предузми, рачун узми" чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, чиме се даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске.

Појачан је и рад инспектора Пореске управе на терену с циљем побољшања пореске дисциплине када је ријеч о обавези издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

"Контроле евидентирања промета преко фискалних каса у прошлој години су спровођене радним данима и викендом у три смјене, а таква пракса биће настављена и у овој години", поручили су из Пореске управе.

Неиздавање фискалних рачуна пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза, због чега их из Пореске управе позивају да поштују законске прописе у овој области.

Из Пореске управе позивају грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем и-мејл адресе контакт@порескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе.

Извор: СРНА