latinica  ћирилица
19/01/2018 |  07:46 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Широм Републике Српске пливање за Часни крст (ФОТО/ВИДЕО)

Српска Православна црква и њени вјерници данас прослављају Богојављење, један од највећих хришћанских празника- обиљежавање крштења Исуса Христа у ријеци Јордан. Широм Српске организована су пливања за Часни крст.
Бањалука: Мирко Иванковић побједник у пливању за Часни крст - Фото: СРНА
Бањалука: Мирко Иванковић побједник у пливању за Часни крстФото: СРНА

Поводом Богојављења у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци служена је света архијерејска литургија и организована литија до моста Патра.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем окупљеним вјерницима упутио је празнични поздрав "Бог се јави!", те их позвао да учествују у богојављенској литији.

Литургији су, осим великог броја вјерника, присуствовали градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Након литургије, услиједило је освештавање богојављенске водице, са којом ће свештеници благословити домове вјерника.

Богојављенска литија прошла је улицом од Саборног храма Христа Спаситеља до Градског моста, гдје је организовано традиционално Богојављенско пливање за Крст часни.

Бањалука: Литија и пливање за Часни крст (Фото: СРНА)

Побједник пливања за Крст часни је двадесетпетогодишњи Бањалучанин Мирко Иванковић. Он је први стигао до Часног крста од 33 учесника Богојављенског пливања у ријеци Врбас. Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем благословио је пливаче, а након завршетка пливања заједно са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем даривао је Иванковића златником, док су и остали учесници пливања добили пригодне поклоне.

Радојичић је рекао да град наставља традицију пливања за Часни крст на Богојављење, те да годинама заједнички организује богојављенске свечаности са Српском црквеном општином и Епархијом бањалучком.

"Ова традиција траје више од 100 година, прекидана је у разичитим временима у зависности када је која држава долазила и систем, ратови и остало, али се изнова враћала", истакао је Радојичић, честитавши побједнику пливања за Часни крст Мирку Иванковићу, као и свим учесницима пливања.

Иванковић је рекао да за њега представља велику част то што је први допливао до Часног крста.

 Бањалука: Пливање за Часни крст (Фото: РТРС)

Празник Богојављења у Требињу је почео Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Преображења Господњег, коју је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Владика Григорије је рекао да је "веома важно да схватимо да нико од нас не може да посједује Духа Светог, али свако може да се ослони на њега, да му следује и да га прихвата".

Након литије и освећења воде ријеке Требишњице услиједило је традиционално пливање за часни крст у коjeм је учествовало више од 70 Требињаца и Херцеговаца. Никола Љешковић /25/ први је допливао до Часног крста. Међу учесницима била је и тридесетогодошња Драгица Драпић, која је први пут пливала за Часни крст.

 Требиње: Пливање за Часни крст (Фото: СРНА)

Добитник је златника за побједу на Богојављенском пливању до Часног крста у ријеци Жељезници у Источном Сарајеву је Градимир Миладиновић, студент права из Требиња. У својој колекцији већ има три златника са Богојављенских пливања. На такмичење се пријавило 18 одважних пливача, којима је љубав према Богу и православној традицији била јача од хладних таласа ријеке. Организатори пливања за Часни крст обезбиједили су пригодне поклоне за све пливаче-такмичаре.

У Војковићима је до Часног крста први допливао Раде Драговић. У Цркви Светог Петра Сарајевског служена је света литургија, док је златник побједнику и пригодне поклоне такмичарима уручио начелник Источне Илиџе Маринко Божовић.

За часни крст пливало се данас и у Вишеграду. У конкуренцији 28 такмичара из Вишеграда, Ваљева, Фоче, Рогатице и Сокоца стазу другу 33 метра први је препливао деветнаестогодишњи Марко Милановић из Фоче. Њему је награду за освојено прво мјесто уручио Његово високопреосвештенство митропoлит дабробосански Хризостом.

"Ово је моје прво учествовање на овој манифестацији. Дрина је била хладна, али смо, ипак, успјели", рекао је Милановић, истакавши да је срећан због награде коју је освојио, јер је данас велики празник Богојављење.

Вишеград: Марко Милановић први допливао за Часни крста (Фото: СРНА)

На Зворничком језеру руту од 33 метра први је препливао двадесетшестогодишњи Синиша Мишић из Милића. И ове године наступила је и једна дјевојка Милана Мијатовић, прошлогодишња побједница, а први пут и најмлађи учесник четрнаестогодишњи Милан Митровић.

Градишки полицајац Рајко Лајић побједник је у пливању за Часни крст које је након 78 година организовано на ријеци Сави у Градишци. Лајић је навео да је Божијом вољом до крста допливао први и додао да је награда коју је добио признање и за све учеснике који су храбро пливали у хладној ријеци Сави.

Архијерејски намјесник градишки, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да су у пливању за Часни крст учествовала 33 младића.

Градишка - пливање за Часни крст (Фото: РТРС)

Побједник богојављенског пливања за Часни крст на ријеци Укрини у Палачковцима у општини Прњавор је двадесеттрогодишњи Александар Влајић из Штрбаца.

"Други пут освајам Часни крст. Ово је за мене велика част, начин да се очува традиција", рекао је Влајић, који је данас пети пут учествовао у богојављенском пливању.

Богојављење је традиционално обиљежено и у Приједору. У ријеци Сани ове године је запливало 57 одважних пливача, а међу њима и једна припадница љепшег пола. Запливавши за Крст часни, пети пут побједу је однио Приједорчанин Мирослав Дрљача. Златник и вијенац, поклонио је најмлађем овогодишњем учеснику, петогодишњем Виду Радаковићу.

"Дјечак има пет и по година и поклонио сам му овај златник за срећу и да плива са нама када буде стасао за то", додао је Дрљача.

Приједор: Пливање за Часни крст (Фото: СРНА)

Први до Часног крста на ушћу Сане у Уну у Новом Граду допливао је Милош Ковачевић. Ковачевић је био један од 13 учесника, а пливање за Часни крст у Новом Граду на Богојављење организовано је четврти пут.

"Учествујем четврти пут, нисам очекивао да ћу бити побједник, имао сам срећу. Ово се не може описати ријечима, само се може доживјети", истакао је Ковачевић.

Нови Град: Милош Ковачевић побједник у пливању за Часни крст (Фото: СРНА)

Двадесетпетогодишњи Зоран Видовић први је допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

"Пет година учествујем и четврти пут освајам Часни крст. Нешто ме вуче да то чиним, мотивација долази сама", рекао је Видовић, који је по занимању бравар.

Побједнику је начелник општине Мирослав Дрљача уручио златник, који је том приликом рекао да грађани Новог Града подржавају манифестације које се организују у овој локалној заједници.

Побједник богојављенског пливања у Братунцу је Давор Млађеновић.

Прошле године је обновљена традиција пливања за Часни крст и у општини Језеро, а најбржи је био Бојан Марић.

За Часни крст у Броду пливало је 20 храбрих учесника, а славио је Владо Бачић. Такмичење је одржано на ријеци Сави, на стази Кајак-кану клуба "Премиум". Начелник општине Брод Илија Јовичић честитао је побједнику и захвалио осталим пливачима за учешће.

Брод: Пливање за Часни крст (Фото: СРНА)

Једанаестогодишњи Павле Комлен допливао је први до Часног крста у Неретви. Комлен је био најмлађи међу петнаестак учесника који су одлучили да и у Мостару оживе обичај пливања за Часни крст на Богојављење.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић, који је освештао воду заједно са ректором Богословије "Светог Петра Дабробосанског" у Фочи архимандритом Лазаром Лазаревићем и парохом благајским Бранимиром Боравчанином, уручио је побједнику златник.

Мостар: Павле Комлен први допливао до Часног крста (Фото: СРНА)

Богојављенску литију улицама Брчког, предводио је епископ зворничко-тузлански Фотије. За витештво Часног крста на Сави, борило се 60 пливача. Међу којима је побједу однио Драшко Ђурић. Овогодишње витешко надметање на Сави у Брчком, окупило је неколико хиљада посматрача, на излетишту Фицбајер. Према оцјени организaтора, све је протекло у најбољем реду, што је добра увертира и за наредну годину.

"Овим сам завршио своје учествовање на Богојављенском пливању јер, према правилима, сљедеће године немам право зато што сам три пута већ побјеђивао. Ово је посебан осјећај, не може се описати ријечима", истакао је Ђурић.

Широм Србије пливало се за Часни крст. У Београду је двадесетогодишњи студент и тренер пливања Урош Радуловић побједник богојављенског пливања, које је одржано на Дунаву на Земунском кеју у Београду.

"Ово за мене није такмичење него част и привилегија", рекао је Радуловић.

У традиционалном богојављенском пливању, које се одржано пред неколико хиљада Београђана, учествовало је око 300 пливача, међу којим двије дјевојке и Пољак Јакоб Дубњак који у Београду борави у оквиру студентске размјене.

Београд: Урош Радуловић, побједник у пливању за Часни крст (Фото: СРНА)

Српска православна црква прославља данас Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је људе крштавао, припремајући их тако за долазак Месије. 

Данас, на Богојављење, вјерници се поздрављају поздравом "Бог се јави-Ваистину се јави".

Требиње: Пливање за Часни крст
Фото: СРНА

Требиње: Никола Љешковић први допливао до Часног крста
Фото: СРНА

Бањалука: Литија и пливање за Часни крст
Фото: РТРС

Бањалука: Литија и пливање за Часни крст
Фото: РТРС

Бањалука: Литија и пливање за Часни крст
Фото: РТРС

Вишеград: Литија према вишеградској ћуприји - пливање за Часни крст
Фото: СРНА

Дервента: Богојављење литија и пливање за Часни крст
Фото: СРНА

Дервента: Зоран Видовић први до Часног крста
Фото: СРНА

Мостар: Пливање за часни крст
Фото: СРНА

Мостар: Павле Комлен побједник у пливању за Часног крста
Фото: СРНА

Котор Варош: Пливање за часни крст
Фото: РТРС

Котор Варош: Бојан Максимовић побједник у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Вишеград: Пливање за часни крст
Фото: СРНА

Вишеград: Марко Милановић побједник у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Нови Град: Милош Ковачевић побједник у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Нови Град: Богојављенска литија
Фото: СРНА

Бањалука: Пливање за часни крст
Фото: РТРС

Бањалука: Пливање за часни крст
Фото: РТРС

Источно Сарајево: Пливање за Часни крст
Фото: СРНА

Источно Сарајево: Побједник Градимир Миладиновић у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Бањалука: Мирко Иванковић побједник у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Зворник: Пливање за Часни крст
Фото: СРНА

Зворник: Синиша Мишић, побједник у пливању за Часни крст
Фото: РТРС

Београд: Пливање за Часни крст
Фото: СРНА

Приједор: Данијел Дрљача побједник у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Теслић: Пливање за часни крст
Фото: СРНА

Теслић: Винко Петровић побједник у пливању за Часни крст
Фото: СРНА

Литија
Фото: РТРС

Бања Лука
Фото: РТРС

Градишка: Пливање за Часни крст
Фото: РТРС

Бања Лука: Пливање за Часни крст
Фото: Facebook

Прњавор - пливање за Часни крст
Фото: СРНА