latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:43 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Милић: Од прољећа пензије у Републици Српској веће два одсто

Директор Пензионог и инвалидског фонда Републике Српске младен Милић, најавио је у интервју за "Вечерње новости" ново повећање пензија у Српској.
Младен Милић - Фото: Screenshot
Младен МилићФото: Screenshot

"Од априла или маја ове године услиједиће ванредно повећање пензија за додатних два одсто", потврдио је Милић.

Директор Фонда, једне од највећих институција у Републици Српској, која сервисира више од 560.000 осигураника и корисника, Милић је нагласио да је задовољан резултатима у протеклој години, у којој је обиљежено 25 година постојања Фонда.

"Забиљежен је највећи број осигураника до сада, приходи по основу доприноса су достигли 799 милиона КМ, смањен је број неријешених захтјева за остваривање пензије, добили смо позитиван ревизорски извештај без иједне препоруке, што је први такав извјештај дат једној институцији," додао је Милић.

На питање каква је ситуација у односу броја запослених и пензионера, Милић каже да је у току протекле године брже растао број осигураника у односу на број корисника права, тако је на крају протекле године забиљежен однос од 1,16:1 у корист осигураника, што је за три промила бољи однос у односу на 2016. годину.

"Трудимо се стално да будемо професионални и ефикасни у свом пословању. Прије само седам-осам година имали смо 30.000 захтјева за остваривање права гдје су осигураници чекали мјесецима и годинама на добијање рјешења, а данас у раду имамо испод 2.500 захтјева, дакле 12 пута мање или нешто мало више од мјесечног броја примљених захтјева. Прошлу годину смо завршили са најповољнијом структуром корисника од када постоји Фонд. Структуру корисника чини 55,79 одсто на старосну пензију, 29,23 одсто на породичну, 14,87 одсто на инвалидску пензију и 0,11 одсто осталих", навео је Милић.

Што се тиче борбе са нелегалним корисницима пензија Милић наводи да је у протеклих шест година привремено обустављена исплата око 175.000 пензија, док је у исплату враћена свака четврта, чиме је остварена уштеду преко 30 милиона КМ.

"Имамо одличну сарадњу са здравственим установама, факултетима и школама у Републици Српско што нам омогућава откривање нелегалних корисника на инвалидску, односно породичну пензију. Поднијели смо неколико стотина кривичних пријава за разне злоупотребе, истакао је Милић.

"Одлуком о преласку Фонда на трезорски принцип Влада Републике Српске је показала да води одговорну политику и да је више од 260.000 корисника приоритет у исплати из буџета. Све пензије се на време исплаћују, а у протеклих пет година су повећане преко 15,5 одсто", подвукао је директор Фонда.

Извор: Вечерње новости