latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:40 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Симић: Политолог Милош Ћирић изнио низ неистина на рачун Српске

Савјетник за медије предсједника Републике Српске Перо Симић истакао је да је београдски политолог Милош Ћирић у тексту у београдском листу "Данас" олако изнио низ неистина, неаргументованих оптужби и паушалних оцјена на рачун Србије, Републике Српске, српског народа, па и свих грађана овог ентитета.

У реаговању на Ћирићев интервју за "Данас" од 12. јануара под насловом "Србија није завршила рат у Босни", Симић у тексту за исти лист наводи да младог политолога из Београда Милоша Ћирића, који очигледно припада младој плејади западних активиста из Србије, и есктремног имама сарајевске џамије краља Фахда - Незима Халиловића Мудериса, везује мржња према Републици Српској и Србима уопште, али и Србији.

Наводећи да је Ћирић то је демонстрирао у разговору за "Данас", а муфтија Мудерис, некадашњи ратни командант војске Алије Изетбеговића, у хутби /молитвеној бесједи/ у џамији краља Фахда у Сарајеву, Симић напомиње да им је повод био исти - обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске, и понос са којим су грађани Српске достојанствено прославили тај, за слободу Срба, значајан празник.

"И млади Ћирић и муфтија Мудерис више него очигледно из истог угла гледају историјске чињенице, користе исти вокабулар, те би се отуда њихови јавни иступи могли назвати скандалозним и окарактерисати као драстичан дефект осјећајности", напомиње Симић.

И док муфтија, називајући Србе фашистима, а Републику Српску са мрзилачком страшћу назива "геноцидном творевином", млади Ћирић, каже Симић, уз помоћ новинарке "Данаса" изражава жаљење, ламентирајући над чињеницом да се све рјеђе може чути да је Република Српска "геноцидна творевина".

"Срећом по Ћирића и новинарку `Данаса` ту је имам Мудерис, који се не либи да много директније износи неистине и гадости на рачун српског народа и Републике Српске", додаје Симић.

Симић оцјењује да је у наопаком и поремећеном резоновању Ћирића све могуће, па тако и да у Републици Српској "влада нетрпељивост према босанским муслиманима", да предсједник Републике Српске емитује "отровни национализам", да живот Бошњацима у Српској чини неподношљивим, као и да је одговоран за пропаст грађана Српске, коју је, ето, амбициозни активиста установио.

"Без мјере, чињеница и обзира, опхрван демонском страшћу оптуживања и стереотипима који, када је у питању Република Српска, подгријава један дио међународне заједнице и један дио политичког Сарајева, али ето и један кружок у Београду", оцјењује Симић.

Он додаје да Ћирић иде тако далеко да покушава сопствени памфлет - "да је Република Српска настала на лешевима босанских муслимана и других жртава", поново да прошверцује као истину, што би се увелико могло окарактерисати као патолошка појава.

"У свом походу на српске државе Србију и Републику Српску млади активиста Ћирић булазни о некој `великој Србији`, Вучића оптужује да производи нестабилност у БиХ, упркос јасно изреченим ставовима предсједника Србије да поштује Дејтонски споразум и оно што се договоре три народа у БиХ", наводи Симић у реаговању.

Он подсјећа да Вучић, због мирољубиве политике коју води према БиХ и коју је демонстрирао и својим доласком у Сребреницу 2015. године, умало није изгубио главу од екстремних бошњачких исламиста.

"Наравно, преко тих чињеница млади активиста Ћирић прелази као што безобзирно проглашава лажном чињеницу да је у Подрињу, још прије великог злочина у Сребренци, војска Алије Изетбеговића побила више од 3.000 Срба, великом већином цивила за које нико до сада није одговарао, па ни Насер Орић, за разлику од стотине Срба који одговарају за злочине над Бошњацима, посебно у Сребреници", додаје Симић.

Он истиче да се Република Српска залаже да сви који су починили злочине морају да одговарају ма о коме се радило.

"Љековито би било за младог активисту Ћирића да кажем пар чињеница - да у Републици Српској, рецимо, нема гладних грађана, како то он тврди, да грађани ништа лошије не живе него, рецимо, у Србији или региону. Предсједник Републике Српске није господар наше државе, већ легитимно изабрани предсједник на легалним изборима", напомиње Симић.

Он истиче да Бошњаци у Српској имају сва права као и други грађани, нису дискриминисани, нико не врши притисак на њих да напусте Српску, а да су у Влади Српске пет Бошњака министри, а Бошњак је и предсједник Уставног суда Републике Српске.

"Толико о дискриминацији. Годинама већ није се догодио међунационални инцидент у Српској и људи свих националности живе мирно", наглашава Симић.

Он каже да се Република Српска залаже за мир и стабилност, за демократију, помирење и равноправност, али то се не постиже "Поточарском декларацијом", коју препоручује млади Ћирић, већ дијалогом свих унутар БиХ , што политичко Сарајево већ годинама избјегава, очекујући да ће им савезници из једног дијела међународне заједнице завршити све проблеме и неспоразуме у њихову корист, а на штету Срба и Хрвата.

Симић наводи да примједбе, које због таквог понашања предсједник Српске упућује политичком Сарајеву, нису уперене против Бошњака, већ неких њихових политичких представника.

Он напомиње да Ћирић и сви остали треба да знају да је Република Српска настала прије ратних сукоба, као израз воље српског народа за слободом.

"Република Српска је гарант опстанка српског народа на просторима на којима сада живимо. Због тога славимо и славићемо 9. јануар - Дан Републике Српске, пуног срца и са поносом без обзира шта мисли млади активиста Ћирић или његов старији истомишљеник имам џамије краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис", истакао је Симић.

Извор: Срна