latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:35 | Аутор: РТРС

Савановић: "Жељезнице" боље пословале у 2017. години

"Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ у прошлој години приходовале су за око 1.000.000 КМ више него 2016. године, а смањени су и трошкови радне снаге за око 2.500.000 КМ, рекао је данас генерални директор "Жељезница" Драган Савановић.
Драган Савановић (фото:banjaluka.com) -
Драган Савановић (фото:banjaluka.com)

Савановић је на новогодишњем пријему за медије рекао да су "Жељезнице" генерално боље пословале у 2017. години, као и да се завршни рачуни очекују у фебруару, када ће бити комплетирани резултати и саопштени јавности.

Он је навео да у прошлој години није наплаћен један предвиђен грант, који ће представљати ванредни приход у овој години, као и да су камате за кредите и даље у трошковном дијелу, по чијем обрачуну и књижењу ће укупан губитак у пословању за 2017. годину бити мањи за око 700.000 КМ.

Савановић је рекао да су "Жељезнице" у прошлој години оствариле боље приходе у превозу теретног саобраћаја, гдје је евидентирано вишеструко повећање превоза контејнера.

Он је истакао да се очекује да се у овој години отворе терминали за претовар робе у Добоју и Приједору, како би се примјењивао комбиновани транспорт.

Савановић је рекао да очекује тешку 2018. годину с обзиром на реформе ове компаније које су у току, наводећи да је неопходна боља сарадња у предузећу, са синдикатима који дјелују у ЖРС, али и са медијима, чије је досадашње извјештавање оцијенио коректним.

"У 2018. улазимо са плановима повећања прихода из превоза робе, а када је ријеч о превозу путника настоји се смањити тренд опадања броја путника", рекао је Савновић, додајући да се воде прелиминарни разговори да се изнајме дизел-моторне гарнитуре из Србије.

Савановић очекује успостављање возне линије Сарајево-Бихаћ и обратно, након што "Жељезнице ФБиХ" оспособе Унску пругу до Бихаћа.

Он је као приоритет навео модернизацију пруге, убрзавање саобраћаја и унапређење безбједности саобраћања како би се повезао западни дио, богат рудама, са источним, у којем доминира производња.

Савановић је рекао да очекује да ће у овој години бити завршена инвестиција увођења јединственог даљинског управљања, започета 2016. године, како би се увезало шест станица на релацији Бањалука-Добој, која ће бити једна од најмодернијих у региону.

Као приоритет он је навео и модернизацију пруге и санацију тунела "Крижевић", те подсјетио да су ЖРС са кинеском компанијом потписале комерцијални уговор како би кренула модернизација пруге од Бањалуке до границе са Хрватском, за чији почетак се очекују средства Владе Српске.

Савановић је рекао да од ове године почиње и програм, који су усвојиле Влада Српске и Свјетска банка, добровољног одласка радника из ЖРС, а с циљем смањења броја радника по принципу добровољности, који ће, ако буде довољно одзива, спријечити отказе по основу технолошког вишка.

генерални директор ЖРС напоменуо је да за добровољни одлазак још није расписан позив јер се чека мишљење синдикалних организација ове компаније, али и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, као и Завода за запошљавање Српске.

Савановић је истакао да ће, по прикупљању мишљења који ће се уградити у правилник, бити упућен јавни позив, за који, како је навео, прелиминарно има заинтересованих радника.

Према његовим ријечима, средства за технолошки вишак и отпремнине биће исплаћене у складу са законским одредбама.

"Неко ко је већ 18 годинама запослен у ЖРС, добија свих шест отпремнина по закону и још шест накнада за добровољни одлазак", појаснио је Савановић.

Савановић је навео да је у овој компанији тренутно запослено 2.750 радника, да ће их до краја 2018. године бити око 2.500, док се закључно са крајем реструктурисања предузећа очекује да ће их бити око 2.100.

"По ступању на снагу измијењеног Закона о жељезницама, у пензију је отишло 205 радника", рекао је Савановић.

Управа "Жељезница Републике Српске" организовала је данас неформално дружење са новинарима, а поводом божићних и новогодишњих празника.

Извор: СРНА