latinica  ћирилица
12/01/2018 |  13:12 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Француском хуманитарцу уручен Орден шабачке епархије

Француски хуманитарац и аутор књиге "Сви моји путеви воде ка Србији" Арно Гујон добитник је највећег одликовања Епархије шабачке за хуманитарни рад и љубав коју је показао према српском народу на Косову и Метохији.
Орден - Фото: илустрација
ОрденФото: илустрација

Гујон, којем је Орден Светог владике Николаја уручио Његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије у шабачкој гимназији, истакао је да му ово одликовање много значи и да представља велику част за њега.

"То је највиши орден Епархије шабачке. То је уједно и велика одговорност, зато што сада морамо да радимо још више и још боље за добробит деце и социјално угрожених породица на Косову и Метохији. Драго ми је да видим да и епархије у Србији препознају наш рад и залагање, а не само Епархија рашко-призренска", рекао је Гујон.

Овај француски хуманитарац представио је данас у Шапцу своју књигу "Сви моји путеви воде ка Србији".

Тираж од 13.000 примјерака ове књиге Епархија шабачка поклонила је ученицима средњих школа и њиховим професорима.

Арно Гујон /33/ је француски и српски хуманиста, те предсједник хуманитарне организације "Солидарност за Косово".

Крајем децембра прошле године он је у српске енклаве на Космету допремио 43. конвој у коме је било 10 тона помоћи и порука да 12.000 француских породица мисли на Србе на Космету и пружа им љубав и моралну подршку за коју каже да је важнија од материјалне.

Гујон сматра да сваки Србин бар једном у животу може да оде на Косово и Метохију, посјети светиње, пружи моралну подршку храбром и племенитом српском народу који живи у енклавама и тако покаже да му је стало и до људи и до Космета.

Гујон, који посљедњих година живи и ради у Београду, указом предсједника Србије Томислава Николића, 2016. године је добио Златну медаљу за изузетне заслуге у области хуманитарног рада.

Извор: СРНА