latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:42 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Пријем поводом Дана Републике (ВИДЕО)

Поводом Дана Републике Српске у Административном центру Владе Српске уприличен је свечани пријем који је организовао предсједник Републике Милорад Додик.
Милорад Додик, пријем - Фото: РТРС
Милорад Додик, пријемФото: РТРС

Поздрављајући присутне званице Додик је нагласио да је данас мало Срба који не славе славу и сви они желе да сачувају своју нацију и културу.

"У многим земљама под којима се у прошлости налазила Србија и српски народ, Отоманско царство, Аустро-Угарска и Југославија, СПЦ није била добродошла. Међутим, сада српски народ и Црква заједнички прослављају славе и значајне датуме. У част Светог Стефана смо се данас и окупили", рекао је Додик.

Његова светост, патријарх Иринеј, истакао је да данас прослављамо рођендан најновије и најмлађе државе српског народа и нагласи да скоро свака српска кућа и установа данас имају славу, па тако и Република Српска.

"Ко славу славио, слава му и помогла. Добродошли на славу Републике Српске и нека вас Бог благослови. Ако уз себе будемо имали Господа, нико нам не може нашкодити", истакао је патријарх Иринеј.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов поручио је данас да не треба негирати чињеницу да је 9. јануара 1992. године основана Република Српска.

"Данас је дан када је створена Република Српска, која је дио БиХ, и којој је додијељена посебна пуномоћ. Та пуномоћ јесте саставни дио сагласности достигнутих током потписивања Дејтонског споразума и те су пуномоћи један од главних принципа тог споразума", рекао је Иванцов новинарима у Бањалуци након пријема којег је уприличио предсједник Српске Милорад Додик повоодм 9. јануара - Дана Републике.

Руски дипломата честитао је свим грађанима Српске Дан Републике, као и божићне и новогодишње празнике.

Предсједник Јужне Осетије Анатолиј Билибов изјавио је да Јужна Осетија и Република Српска имају врло сличан пут и сличне, готово исте историјске периоде у вези са одбраном идентитета нације и заштитом интереса свог народа.

"Нажалост, све је то било везано и са ратом и са уништењима, те несхватањем Запада шта ми то желимо", рекао је Билибов новинарима у Бањалуци након пријема поводом Дана Републике.

Према ријечима Билибова, све то није зауставило Јужну Осетију, која се кретала напријед и дошла до тога да је сада призната држава.

Он је навео да су, исто као што су Срби подијељени на Србију и Републику Српску, Осетинци подијељени на Сјеверну и Јужну Осетију, те да се политички ради на томе да се уједини осетински народ.

Извор: РТРС/СРНА