latinica  ћирилица
09/01/2018 |  11:51 ⇒ 10/01/2018 | 07:58 | Аутор: РТРС

Одликовани заслужни појединци и организације (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, одликовао је поводом 9. јануара- Дана Републике, заслужне институције и појединце.
Додик - одликовање Томиславу Николићу -
Додик - одликовање Томиславу Николићу

Предсједник Српске одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске.

За нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Ханса Кристијана Штрахеа, вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије, Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у име Штрахеа преузео замјеник градоначелника Беча и потпредсједник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Марка Павића, бившег градоначелника Приједора, Мићу Мићића, градоначелника Бијељине и Емира Кустурицу, прослављеног српског филмског редитеља.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има размјере и допринос афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Јохана Гуденуса, замјеника градоначелника Беча.

Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске другог реда за изванредне успјехе у командовању и руковођењу јединицама оружаних снага Војске Републике Српске, у оружаној борби са непријатељем и ослобођење Републике Српске, предсједник Српске постхумно је одликовао Љубишу Савића Маузера, команданта специјалне бригаде Пантери из Бијељине.

Орденом части са златним зрацима за нарочито истицање у афирмацији људских права, толеранцији међу људима и народима, владавини права и слобода, као и јачању пријатељских односа између Руске Федерације и Републике Српске, председник Српске је оликовао Александра Сергејевича Залдастанова, хирурга, оснивача и предсједника руског мото клуба "Ноћни Вукови".

Орденом Његоша првог реда за признат вишегодишњи јавни рад, и резултате у области пензијског и инвалидског осигурања, којим се доприноси развитку Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Младена Милића, директор аФонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске.

Орденом Његоша првог реда за признат вишегодишњи јавни рад, и резултате на пољу јавне дјелатности у послијератном развоју, којим се доприноси јачању угледа Републике Српске, предсједник Српске постхумно је одликовао Драгу Тадића, замјеника градоначелника града Приједора и посланика Народне скупштине Републике Српске.

Орденом Његоша другог реда за изузетан рад који је заснован на очувању народне традиције, културне и духовне баштине којом се доприноси општој афирмацији Републике Српске, предсједник Српске је одликовао Културно умјетничко друштво "Славко Мандић" из Лакташа и Женски камерни хор "Бањалучанке.

Орденом Његоша трећег реда, за признат рад и посебне заслуге на пољу јавне дјелатности, и хуманитарне активности којом се доприноси општем напретку и јачању угледа Републике Српске, предсједник Републике одликовао је Савез слијепих Републике Српске.

Орденом Његоша трећег реда за признати рад и заслуге којима се доприноси развијању културних и духовних веза између Републике Српске и српског народа у расејању, предсједник је одликовао књижевника из САД-а Владимира Пиштала.

Орденом Крст милосрђа за посебне заслуге у организовању и спровођењу хуманитарних активности, и пројеката помоћи социјално угроженим вишечланим српским породицама широм Балкана, као и за признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у развоју здравствених услуга, као и лијечењу пацијената са подручја Републике Српске, предсједник је одликовао  Хуманитарну организацију Срби за Србе из Београда, доктора Никицу Грубора, хирурга Клиничког центра Србије, докторицу Гордану Букара Радујковић, љекара Клинике за дјечије болести УКЦ РС и докторицу Јелицу Предојевић Самарџић, шефицу Одјељења дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести УКЦ РС.

Медаљом заслуга за народ за заслуге у области хуманитарног и духовног рада, као и врхунска достигнућа у области спорта и образовања, којим се доприноси општој афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Савез Срба у Румунији, Српски савез у Шведској, Удружење грађана "Пријатељи Илијаша" из Бијељине, Удружење грађана Центар за едукацију "Твоја ријеч" из Бањалуке, Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" из Бањалуке, Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" из Бањалуке, Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицим Републике Српске "МеНеРаЛи" из Бањалуке, Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу-Звјездице" из Бањалуке, Атлетски клуб "Борац" из Бањалуке и Фондацију мисије Халијард из САД-а.

Овом медаљом предсједник је одликовао и Гојка Радића, савјетника у Генералном секретаријату Владе Србије; Леонарда Иванишевића, вишеструког даваоца крви из Приједора; Мирка Малешевића, вишеструког даваоца крви из Градишке; Драгомира Шаренца, вишеструког даваоца крви из Билеће; Јелицу Растоку, дипломираног економисту и најбољег студента у историји Економског факултета Бањалука; Александра Дринића, најбољег младог истраживача првог циклуса студија из Приједора; Петра Голијанина, најбољег младог истраживач другог циклуса студија из Трнова; Жељка Стевића, најбољег младог истраживача трећег циклуса студија из Добоја; Неду Симић из Модриче, освајачицу првог мјеста у Јапану за есеј "Учење кроз природу"; Миланка Мучибабића, свјетског првака ветерана у џудоу из Бањалуке; Ану Гајић, одбојкашицу и најбољу спортисткињу Републике Српске у 2017. години из Гацка; Немању Мајдова, свјетског првака у џудоу из Источног Сарајева; Младену Петрушић, најбољу атлетичарку у 2017. години из Сокоца; Сњежану Гајић, ауторку књига "Изгубила животну битку, побиједиће Лафорину болест" и "Таци" и Зорана Мијића, хуманитарца и спортисту из Козарске Дубице.