latinica  ћирилица
18/12/2017 |  21:50 ⇒ 19/12/2017 | 07:35 | Аутор: РТРС

Вучић: Са Путином ћу разговарати и о војној сарадњи

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра у Москви са руским предсједником Владимиром Путином разговарати о војнотехничкој сарадњи, истичући да је Србија независна и суверена земља и да жели да буде довољно јака да се заштити и очува војну неутралност.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

"Ако је избор нашег народа војна неутралност, морамо да будемо довољно јаки да је сачувамо, нико нам неће помагати по том питању", истакао је Вучић.

Он је навео да је планирана куповина хеликоптера Ми-17 или варијација тог модела, додајући да је српско ратно ваздухопловство снажније него што је било на почетка деведесетих година прошлог вијека.

На састанку ће бити ријечи о економским односима, правима српских радника у Русији који, између осталог, раде на изградњи филхармоније у научно-технолошком парку Зарјађе, који је Вучић данас посјетио.

Вучић каже да ће са Путином разговарати и о увећању трговинске размјене са Русијом, за коју је рекао да је у овој години добра и да се у потпуности опоравила.

"Биће потписани споразуми у вези са гасом. Увећана је потрошња гаса, износи више од две милијарде метара кубних, јер, како напредује индустрија, већа је и потрошња гаса. Разговараћемо о увећању складишта у Банатском Двору на 750 милиона метара кубних, како бисмо обезбедили сигурност за грађане и фабрике", рекао је Вучић за РТС.

Говорећи о потписивању споразума са "Гаспромом", он је навео да Србија гледа како да ријеши проблем послије 2019. године, јер нико не зна да ли ће моћи да преузима гас на Берегову као до сада.

"Гледаћемо на који начин да гас који улази у Турску дође до Србије", напоменуо је Вучић.

Када је ријеч о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, Вучић је рекао да то није једноставно питање за Србију.

"Рачунам да ће наши руски пријатељи имати стрпљења да саслушају наше аргументе, а какав ће бити одговор Србије, даће Влада у наредном периоду у складу са сопственом независношћу, сувереношћу, која се огледа у начину доношења одлука", рекао је Вучић.

Вучић је изразио захвалност Русији која пружа подршку очувању територијалног интегритета Србије.

"Да тога нема, наша позиција би била готово неиздржива", напоменуо је Вучић и додао да ће са Путином разговарати и о Каталонији, свијету и свему што се догађа у Европи.

Предсједник Србије је рекао да ће састанак са руским колегом трајати око два и по сата, након чега ће бити одржана конференција за новинаре.

Извор: СРНА