latinica  ћирилица
18/12/2017 |  21:12 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Брнабић-Могерини: Приоритет пуноправно чланство Србије у ЕУ

Кључни спољнополитички приоритет Србије је пуноправно чланство у ЕУ, истакла је премијер Србије Ана Брнабић у разговору са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.
Брнабић и Могерини (Фото: http://rs.n1info.com) -
Брнабић и Могерини (Фото: http://rs.n1info.com)

"Србија истовремено остаје спремна да подржи све земље западног Балкана у њиховим напорима да постану чланови ЕУ, иако верујемо да свако треба да иде својим темпом", нагласила је Брнабићева.

Она је рекла Могеринијевој да је за Србију изузетно важна порука предсједника Европске комисије Жан Клода Јункера да су Србија и Црна Гора лидери у региону западног Балкана у процесу европских интеграција и да ће бити усвојена стратегија за њихово успјешно приступање ЕУ до 2025. године, саопштено је из Владе Србије.

"Ово је позитиван знак за цео регион", истакла је Брнабићева.

Она је нагласила да само стабилан регион западног Балкана доприноси стабилности ЕУ, те истакла да без стабилности нема развоја.

"Надамо се да ће, у првој половини 2018. године, током бугарског председавања Савету ЕУ, бити отворена нова преговарачка поглавља, јер смо постигли значајне резултате у преговарачком процесу", нагласила је Брнабићева.

Она је додала да Србија посвећује посебну пажњу у реформски најзахтјевнијим поглављима 23 и 24, /која се односе на правосуђе и основна права, те правду, слободу и безбједност/, али и да се реформе спроводе прије свега због грађана Србије и ради квалитета живота.

Брнабићева је рекла да је наставак дијалога са Приштином суштински важан и да се Србија нада да ће дијалог, под окриљем ЕУ, бити интензивиран.

"За Србију је посебно важно да се обезбеди формирање заједнице српских општина и реализују сви договори који су постигнути у претходном периоду", рекла је Брнабићева и подсјетила да је данас 1704. дан од тренутка кад је у бриселском дијалогу Приштина, уз посредовање ЕУ, преузела обавезу формирања заједнице српских општина.

Брнабићева је напоменула да је за Србију важно да не буде смањивана улога и функција Мисије Еулекс, јер је подршка ове мисије правосуђу, полицији и спровођењу бриселског дијалога изузетно значајна за неалбанско становништво на Косову и Метохији.

Могеринијева је изјавила да је сљедећа година кључна за европску перспективу региона и да је убрзање тог процеса један од њених приоритета.

Брнабићева борави у радној посјети Бриселу и биће гост на радној вечери коју Могеринијева организује за званичнике земаља региона, а којој ће присуствовати и комесар ЕУ за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Могеринијева и њени саговорници разговараће о посљедњим дешавањима у региону и перспективи за наредну годину.

Извор: СРНА