latinica  ћирилица
18/12/2017 |  14:20 | Аутор: РТРС

Двије деценије "Титаника"

Дијелом елегија прекинутој младости, дијелом ода узвишеној љубави, филмски 'блокбастер' Титаник одушевљава нове нараштаје фанова и 20 година након снимања.
Титаник (фото:www.cdm.me) -
Титаник (фото:www.cdm.me)

У уторак ће бити двије деценије откад су гледаоци први пут видјели да Роуз није успјела да одржи обећање Џеку "да га никад неће пустити" и на смрт смрзнутог љубавника препустила његову воденом гробу.

Годишњица је обиљежена бројним приказивањима широм Америке, а гледаоци и даље тугују над судбином младих љубавника у интерпретацији Леонарда Дикаприја и Кејт Винслет, данас обоје оскароваца с холивудске А листе.

"Прича о Титанику има ванвременски квалитет. Изгледа да живи ван наше свакодневнице и то нас фасцинира", рекао је поводом годишњице редитељ Џејм Камерон.

Роуз и Џек су фиктивни ликови у драматизацији стварног потонућа најпознатијег брода на свијету у леденим водама сјеверног Атлантика 1912. године. Титаник је ушао у филмску историју освојивши 11 Оскара, укључујући оне за најбољи филм и режију, преноси Хина.

Са зарадом од 2,2 милијарде долара, био је најуспјешнији филм свих времена, док га 2009. није претекао Аватар, поново у режији Џејмса Камерона.

Иако траје 'застрашујућих' 195 минута, филм је добио одличне критике, а и насловна пјесма "Мy Хеарт Wилл Го Он" донијела је глобални успјех Селин Дион.

Камерон (63) данас каже да је идеју продуцентима Фоxа продао најкраћом презентацијом у историји. Показао им је велик и раскошан цртеж бљештавог Титаника који полако тоне.

"Рекао сам им само пет ријечи: Ромео и Јулија на томе", испричао је Камерон.

На почетку снимања, у септембру 1996. године, Дикаприо и Винслет имали су 21, односно 20 година.

"Јако брзо су 'кликнули' и били си међусобна подршка током дугог и напорног снимања", каже Камерон.

Продукција је била епских размјера. Коштала је 200 милиона долара, с 800 чланова филмске екипе и хиљаду статиста.

Камерон је за потребе снимања дао изградити реплику брода у стварној величини, након што је добио оригиналне нацрте стварног градитеља. Просторије на Титанику студиозно су урађене по првобитном изгледу на основу старих фотографија.

Продукција је изгледала толико надувано да су неки амерички медији, попут Вариетyја, најављивали највећи фијаско у холивудској историји.

Ни Камерон није био сигуран у успјех док филм није кренуо у кина. Првог викенда приказивања филм је зарадио 28,6 милиона долара, што баш и није обећавало јер се очекивало да ће викенд послије зарада пасти за 40 до 50 одсто, што је уобичајени тренд блокбастера на кино благајнама.

Титаник је, међутим, други викенд зарадио једнако, а трећи још више. Укупно је 15 викенда заредом био најгледанији у америчким кинима.

"Мислили смо да живимо у неком алтернативном свемиру гдје не постоје закони гравитације", казао је Камерон.

Стручњаци су мислили да се бројке дижу тиме што групе младих дјевојака гледају филм више пута, али Камерон тврди да је Титаник прошао тако добро јер је његова љубавна прича била привлачна свим генерацијама.

"Поносан сам што смо створили нешто што има своју стварност, ванвременску", говори редитељ.

"Уз сво дужно поштовање према Кејт и Леу, који су моји добри пријатељи, они више нису Кејт и Лео, они су Роуз и Џек. И биће заувијек", рекао Камерон.

Извор: Независне новине