latinica  ћирилица
18/12/2017 |  10:49 | Аутор: РТРС

Откупљено 409 тона дувана - квалитет слаб

Бијељинско предузеће "Дуван" откупило је ове године 409 од планираних 480 тона дувана, који је лошијег квалитета у односу на прошлогодишњу бербу, рекао је Срни технолог у овом предузећу Славко Михајловић.
Дуван - Фото: РТРС
ДуванФото: РТРС

"Суша је била један од узрока подбачаја и у приносу и у квалитету. Септембар је био повољан, што је уз чињеницу да у раној јесени није било мразева, донекле олакшало ситуацију. Успјели смо да искористимо све произведено, односно припремимо и предамо на складиштење", рекао је Михајловић.

Он је истакао да је овогодишњи род дувана за пола класе лошијег квалитета у односу на прошлогодишњу бербу.

"Просјечна цијена, без подстицаја фирме од 30 фенинга за 150 килограма произведеног дувана по једном дунуму, износила је 2,87 фенинга, што је у односу на прошлогодишњу нижа цијена у откупу за око 38 фенинга по килограму", навео је Михајловић.

У "Дувану" је у току исплата такозваног бонуса произвођачима који су ове године успјели да по једном дунуму произведу 150 килограма дувана, а исплата ће у потпуности бити реализована током јануара.

Ове године производња намијењена откупу била је постављена на 280 хектара оранице, наводе у "Дувану" и додају да ће се у наредној сезони производња ширити.

Посљедње количине овогодишњег осушеног дувана од 104 коопераната бијељинско предузеће "Дуван" запримило је крајем новембра.

Комплетна обрада преузетог дувана завршена је до петог децембра, па ускладиштени род из овогодишње бербе чека на испоруку која би требало да услиједи већ на прољеће.

Извор: СРНА