latinica  ћирилица
18/12/2017 |  08:59 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Америчке обавјештајне агенције упозориле Русију на напад

Америчке обавјештајне агенције благовремено су упозориле Русију на планирање великог терористичког напада у Санкт Петербургу, што је Москви омогућило да спријечи напад у којем је могао да погине "велики број људи", саопштила је Бијела кућа, истакавши то као "добар примјер сарадње двије земље".
Бијела Кућа                    (Фото:gloria.hr) -
Бијела Кућа (Фото:gloria.hr)

"Руски предсједник Владимир Путин позвао је предсједника Доналда Трампа да му захвали на благовременом упозорењу које су америчке обавјештајне службе пренијеле Русији, а које се тиче планирања великог терористичког напада у Санкт Петербургу", наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Напомиње се да су Путин и Трамп по други пут разговарали телефоном у протекла три дана, преноси АП.

"Предсједник Трамп цијени Путинов позив и рекао му је да су он и цијела америчка обавјештајна заједница веома задовољни што су помогли да се спасу толики животи. Трамп је истакао значај обавјештајне сарадње како би се поразили терористи гдје год да су. Оба лидера су се сагласила да је ово примјер позитивних ствари које се могу догодити када наше земље сарађују", истиче се у саопштењу Бијеле куће.

Бијела кућа се огласила након што је Кремљ саопштио да је предсједник Русије Владимир Путин у телефонском разговору захвалио Трампу на информацији која је помогла хапшењу терориста који су планирали да изведу бомбашке нападе у Казањској катедрали у Санкт Петербургу и другим мјестима на којима се окупља доста људи у другом по величини граду у Русији, преноси ТАСС.

"Руски предсједник је захвалио америчком колеги на информацији коју је са нама подијелила Централна обавјештајна агенција (ЦИА) САД помоћу које је праћена, разоткривена и притворена група терориста који су планирали експлозије у Казањској катедрали у Санкт Петербургу и на другим мјестима у граду на којима се окупља доста људи", саопштила је прес служба Кремља.

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је у петак да је у Санкт Петербургу ухапсила седам чланова ћелије Исламске државе, који су планирали да током предстојећег викенда изврше низ терористичких напада на јавним мјестима у том граду.

Извор: Агенције