latinica  ћирилица
17/12/2017 |  14:04 ⇒ 18/12/2017 | 07:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Грађани спремни за нови инвестициони циклус (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су грађани Српске спремни за отварање новог инвестиционог циклуса који ће подразумијевати да у рад много више буде укључена домаћа грађевинска оператива.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"То ће посљедично вући неке друге области, међу којима су услуге. Тиме ће бити стваране претпоставке за раст бруто домаћег производа, што значи и за раст плата, пензија и свих социјалних давања", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, говорећи о измјенама Закона о акцизама.

Она каже да ово наилази на оправдање и да се разумије зашто се све ради.

"Ово није порески рај, не може да буде, што сам рекла и послодавцима. Као грађани би требало да разумијемо да све ово има сврху и оправдања. То што се подигла превелика галама јесте политиканство оних политичких партија које не могу поднијети чињеницу да ће се радити, расти БДП, да ћемо повећавати плате и пензије", поручила је премијерка Српске.

Цвијановићева је нагласила да је Српска извршила све обавезе када је ријеч о мосту "Братољуб" који спаја Братунац и Љубовију, али да се дуго чекало да буду завршени разговори везани за граничну инфраструктуру, за шта су задужене институције на нивоу БиХ.

"Интерес Владе Републике Српске и грађана Српске и Србије јесте да мост што прије буде стављен у функцију у пуном капацитету, а то значи са свим службама које су предвиђене и заједничким граничним прелазом", рекла је Цвијановићева.

Мост "Братољуб" је завршен, али још нема граничног прелаза између БиХ и Србије који би требало да буде заједнички.

Премијерка је истакла да је Влада Српске у претходним годинама преузела исплату одређених међународних кредита за јавна предузећа која нису била у могућности да их сервисирају.

"И Жељезнице Српске су једно од тих предузећа, али ће проблем бити ријешен тако што улазимо у реструктурисање. Познато је да је Свјетска банка одобрила 51 милион евра и да је то новац који ће бити ускоро на располагању, а надам се да га нико неће блокирати на нивоу БиХ", рекла је Цвијановићева

Она каже да се и без новца Свјетске банке кренуло у кадровско и оперативно реструктурисање и да је из овогодишњег буџета Српске обезбијеђено 3,8 милиона КМ за пензионисање више од 211 радника.

"Било је предузећа која нису успијевала да сервисирају дуговања, али у процесу реструктурисања очекујем да ћемо имати пуно боља, дисциплинованија и ефикаснија предузећа у јавном сектору", додала је премијерка.

Она је подсјетила да је било смјена директора у јавном сектору у Српској, међу којима су у Електропривреди и здравству.

"То је процес који траје и не мислим да би требало да само буде спектакуларно најављен, односно да неко буде смијењен, а да послије не разумијемо шта смо радили. Рекли смо да неће бити могуће да сви који негативно послују буду одмах на удару и за потенцијалну смјену", каже Цвијановићева.

Оцијенила је да је важно препознати да у одређеним привредним субјектима постоје реалне потешкоће и баријере које онемогућавају боље пословање.

Цвијановићева је рекла да је један од критеријума да се у оваквим предузећима мора видјети побољшање, односно да не буду прављене додатне обавезе.

"Међутим, постављање директора је дио кадровске политике коалиционих политичких партија, а оно чиме сам задовољна јесте да су партије рекле да људи који нису задовољили, а имају претпоставке за добар резултат, треба да оду са функција", рекла је Цвијановићева.

Извор: РТРС, Срна