latinica  ћирилица
14/12/2017 |  13:15 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Креирати студијске програме потребне тржишту рада

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске за високо образовање Радмила Пејић позвала је високошколске установе да креирају студијске програме у складу са потребама тржишта рада.
Бањалука- Округли сто "Знање као развојна шанса" - Фото: СРНА
Бањалука- Округли сто "Знање као развојна шанса"Фото: СРНА

Пејићева је ученицима четвртог разреда средњих школа поручила да уписују студијске програме за којима постоји потреба привреде, јер ће на тај начин доћи до посла.

"Уколико упишу студијске програме из природних и техничких наука, инжењерства, информатике, вјероватно ће посао добити одмах. С друге стране, ако упишу студијске програме из области друштвених и хуманистичких наука, посао ће тражити годинама", навела је Пејићева.

Она је уочи одржавања округлог стола "Знање као развојна шанса" рекла, да високошколске установе лиценцирају више студијских програма из области друштвених наука, него што за њих постоји интерес студената.

"Само је осам одсто лиценцираних студијских програма из области здравља и заштите здравља, а 15 одсто студената је уписано на студијске програме из ових области", истакла је Пејићева.

Предсједник Савјета за развој високог образовања и осигурање квалитета Жељко Мирјанић каже да су пред високим образовањем у Српској велики изазови.

"Уписна политика оптерећена је неповољном демографском ситуацијом, пада интерес студената за упис на факултете и јавља се извјесно презасићење у подручју високог образовања. Један од проблема високог образовања је тај што се више оријентисало ка настави, а мање ка науци", додао је Мирјанић.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић рекао је да постоји потреба за дуалним образовањем, односно за повезивањем привреде и средњег образовања.

"Сматрам да су тренутно и студенти и привреда жртве уписне политике, с обзиром на то да се факултети праве према расположивим професорима, а не према потребама привреде", навео је Тривић.

Округли сто "Знање као развојна шанса" организовало је Министарство просвјете и културе Српске у сарадњи са Савјетом за развој високог образовања и осигурање квалитета, а циљ је доношење закључака који ће представљати смјернице приликом планирања уписа студената у академску 2018/2019. годину.

Осим представника Министарства и Савјета, учесници округлог стола су представници високошколских установа у Републици Српској, републичке Привредне коморе, Уније послодаваца, Завода за запошљавање, Синдиката образовања, науке и културе, те студентских представничких тијела у Српској, као и Савеза општина и градова Републике.

Извор: СРНА