latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:06 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Путинов годишњи прес, рекордних 1.640 новинара (ФОТО)

Руски предсједник Владимир Путин рекао је на великој годишњој конефренцији за новинаре да власт треба да се усредсреди на повећање дохотка становништва, развој инфраструктуре и образовање.
Владимир Путин (Фото: Спутник) -
Владимир Путин (Фото: Спутник)

"Русија треба да гледа у будућност, политички систем треба да буде гибак, а економија да се гради на бази високих технологија", рекао је Путин.

Он је указао на одређене статистичке податке о стању привреде и рекао да има побољшања у сфери здравства.

"Опозицији су потребни приједлози о томе како да се живот побољша", рекао је Путин и додао да ће на предсједничким изборима сљедеће године бити независни кандидат.

Он је додао да се нада да ће имати подршку странака и јавних организација, пренио је "Спутњик".

Коментаришући политичку опозицију, Путин је рекао да руски народ има право да изрази незадовољство, али да садашња опозиција нема реалан програм.
 
Ово је Путинова 13. велика годишња конференција за медије. Ове године је акредитовано рекордних 1.640 новинара из Русије и свијета.

Пад цијене нафте утицајнији од санкција

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да је пад цијене нафте извршио већи утицај на руску привреду него санкције западних земаља.

"Раст економије је заснован на превазилажењу два шока - пада цијена нафте и спољних санкција", сматра Путин.

Он је додао да је "у блиској и средњорочној перспективи развој Русије гарантован", пренио је "Спутњик".

Путин је рекао да су директне стране инвестиције у руску економију у 2017. години повећане два пута и да су достигле 23 милијарде долара.

Западне земље увеле су санкције Моксви поводом кризе на истоку Украјине, а Русија је одговорила контрамјерама.

Москва не напушта Споразум СТАРТ

Русија неће иступити из Споразума о ограничавању ракета средњег и дугог домета, изјавио је предсједник Владимир Путин на годишњој конференцији за новинаре.

Он је напоменуо да Русија неће улазити у трку у наоружању и додао да су војни трошкови уравнотежени, те да Москва не може да потроши на одбрану онолико новца колико троше САД.

Путин је нагласио да је неопходно осигурати безбједност државе и привреде, као и војну и еколошку безбједност Арктика, пренио је "Спутњик".

"Русија је подсјетила странце да је земља Фрање Јосипа наше острво. Богатство Русије ће расти са Арктиком", изјавио је руски предсједник.

Он је указао на значај освајања Арктика, али је позвао да се не заборави на интересе малих домородачких народа тог сјеверног подручја.

Односи Москве и Вашингтона ће се нормализовати

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да ће се односи Русије и САД на крају нормализовати, али да је очигледно да амерички предсједник Доналд Трамп не може да побољша везе двије земље због одређених ограничења.

Путин је на годишњој конференцији за новинаре рекао да Русија види значајна постигнућа Трампове администрације.

Према његовим ријечима, САД и Русија треба да "прекину да се боре као животиње", додајући да није на њему да оцјењује рад Трампа, већ ће то да учине амерички гласачи.

Путин је рекао да су приче о контактима Русије и предсједничке кампање Трампа измишљотине противника америчког предсједника.

"Они који су измислили те приче само наносе штету Америци", рекао је Путин.

Он је додао да, ипак, постоји много ствари које могу да уједине Русију и САД.

"Русија и САД дијеле заједничке изазове, као што је тероризам", рекао је руски предсједник.

Нема руске војске у Донбасу

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да у региону Донбаса, на истоку Украјине, нема руске војске и да је узрок трагедије у тој земљи државни преврат.

"Тамо су заиста формиране одређене јединице милиције које су спремне да одбију било какве војне акције против Донбаса. Ми сматрамо да то одговара интересима људи који живе на тој територији, у противном, кијевски национални батаљони би извршити покољ у Донбасу, као у Сребреници", рекао је Путин.

Коментаришући приједлоге о мировној мисији у Донбасу, Путин је рекао да је ОЕБС одбио идеју да се припадници његове мисије наоружају због страха да ће одмах постати мете.

Евентуални напад на С. Кореју био би катастрофа

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да би посљедице евентуалног напада на Сјеверну Кореју биле катастрофалне и да се нада да ће превладати здрав разум.

Путин је рекао да се нада сарадњи са Вашингтоном у циљу рјешавања кризе на Корејском полуострву.

"Русија не прихвата нуклеарни статус Сјеверне Кореје", рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре, додајући да су неки ранији поступци Вашингтона испровоцирали Сјеверну Кореју да прекрши споразум из 2005. године о смањењу нуклеарног програма.

Вашингтон игнорише руске информације о милитантима

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да САД игноришу руске информације о сиријским борцима који путују у Ирак.

"Важно је да нико од учесника сиријског мировног процеса нема жељу да користи различите терористичке или квази-терористичке радикалне групе у циљу постизања својих непосредних политичких циљева", рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре.

Он је додао да је главна препрека за рјешавање проблема тероризма у Сирији неједнакост у региону. Руски предсједник је истакао да је његова недавна посјета Сирији била могућа управо због пораза терориста.

Извор: СРНА