latinica  ћирилица
13/12/2017 |  20:40 | Аутор: РТРС

САД: Мале шансе за рат на Балкану

Амерички Савјет за међународне односе издвојио је у свом годишњем извјештају "Превентивни приоритети" 30 жаришта, која, по њиховој процјени, могу да прерасту у велике ратове у 2018. години а Балкан се у том документу помиње као "нископриоритетна претња".

Како се наводи, у групу "нископриоритетних пријетњи" спадају опасности узроковане могућим политичким немирима и екстремистичким насиљем у региону, чија је нестабилност раније "више пута потресла цијели свијет".

У извјештају, потенцијалне опасности подијељене су у три категорије.

У категорији највећег приоритета налази се осам могућих сукоба и криза, прије свега војни сукоб САД са Сјеверном Корејом и могући оружани сукоб САД и Ирана, сајбер напади на инфраструктуру и мреже у САД, као и војни сукоб Русије и чланица НАТО-а. Такође, у групи високоприоритетних пријетњи су и оружани сукоб у Јужном Кинеском мору, терористички напади на САД или неког њеног савезника, ескалација сукоба у Сирији, нови сукоби у Авганистану.

У другој категорији налазе се опасности чије би посљедице биле мање од конфликата првог нивоа, односно могући сукоб Јапана и Кине око острва Сенкаку, политичка нестабилност у Венецуели, погоршање хуманитарне катастрофе у Јемену, сукоби у Мјанмару, пораст насиља у Мексику, сукоби у Украјини, интензивирање насиља између Курда и владиних снага у Ираку и Турској. Такође у ову групу спадају и сукоб Пакистана и Индије због Кашмира, сукоби између Израела и Хезболаха, као и повећане тензије између Израелаца и Палестинаца.

У трећој категорији потенцијалних опасности налазе се углавном афричке државе у којима су највеће опасности од терористичких напада Боко харама и других исламиста и политичких превирања.

Извор: РТС